Csődöt mondott a választási informatikai rendszer az országos próbán

HírKlikk 2019. március 8. 09:34 2019. márc. 8. 09:34

Úgy tűnik, nem véletlenül beszélt az informatikai rendszer finomhangolásának szükségességéről nemrégiben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Az Azonnali értesülései szerint ugyanis hiába szerettek volna az európai parlamenti választásra készülve országos technikai próbát tartani kedden, az informatikai rendszer egy része nem működött.

Az országos technikai próba célja az volt, hogy a helyi választási irodák tagjai belépjenek a megfelelő informatikai felületre, ahol tesztelik, bírja-e a rendszer, ha egyszerre hajtanak végre feladatokat a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerben (VÁKIR), illetve a Nemzeti Választási Rendszerben (NVR). A VÁKIR többek közt arra szolgál, hogy a helyi választási irodák azon keresztül kommunikáljanak a területi választási irodákkal. Az NVR pedig az a felület, ahol például feldolgozzák az átjelentkezéseket, és rögzítik a jelöltek és a pártok eredményeit.

A portál információi szerint országszerte problémát okozott a helyi választási irodák tagjainak, hogy bejelentkezzenek a VÁKIR-ba március 5-én.

Ugyan az NVI arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a probléma megoldódott, az Azonnali információi szerint egy csütörtökön tartott újabb próba sem sikerült tökéletesen: továbbra sem tudott mindenki belépni a felületre, akik pedig igen, azok közül sokan arról panaszkodtak, hogy az lassú volt.

Az NVI a portálnak írt közleményében nem cáfolta a leírt problémákat, mint ígérték a rendszernek lesz egy sajtónyilvános főpróbája, a mostani teszteket azért végzik, hogy akkor tökéletesen működjön minden.

Forrás: Azonnali