Csintalan Sándor: Magyar Péter nem rendszerváltásra van kódolva

HírKlikk 2024. május 9. 15:20 2024. máj. 9. 15:20

Magyar Péter teljesen váratlan megjelenése hasznos, mert rá fogja kényszeríteni a baloldali tábort, hogy pótolja mulasztásait és szembenézzen az előző választáson elszenvedett vereségének tanulságaival. Magyar most sok mindenfélét mond, így nehéz véleményt formálni, mit lehet végül is várni tőle. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor, az MSZP politikusa. 

A tanulság, hogy a politikának „nem a pillanatokban” kell élnie, hanem releváns, konkrét politikai választ kell adni a kérdésekre, amelyek a választókat foglalkoztatják. Minden, az összefogásban részt vett párt adós maradt a válasszal arról, hogyan tudnák leváltani a rendszert. Az ő felelősségük, hogy együttműködésük nem volt őszinte, hogy sem politikailag, sem mentálisan nem bizonyultak felkészültnek. Azóta is főleg egymás pocskondiázásával foglalkoznak, ahelyett, hogy kidolgoznák, megfogalmaznák a hosszabb távra szóló válaszokat.

Ebből a szempontból hasznos Magyar Péter teljesen váratlan megjelenése, hiszen az rá fogja kényszeríteni a baloldali tábort, hogy pótolja mulasztásait. Magyar most sok mindenfélét mond, így nehéz véleményt formálni, mit lehet végül is várni tőle. 

Csintalan szerint „Magyar Péter nem rendszerváltásra van kódolva”, a politikusnak valójában nem célja az Orbán-rezsim leépítése, nézetei sok alapvető kérdésben egybeesnek a miniszterelnökével. Hívei, akik most lelkesen követik és rendszerváltónak tekintik, nem veszik figyelembe, hogy nemrég még alapvető fordulatot ígért: nyilvánosságra hozza hangelvételeit és az Orbán-kormány repülőgépen menekül majd. Ennek semmi nyoma, de az bizonyos, hogy Magyar fellépése miatt is érdemben csökkent a Fideszre szavazók száma. Az azonban nem jelenti majd vereségüket, hogy kevesebb képviselőjük lesz a kiüresített, felülről irányított önkormányzatokban, illetve az Európai Parlamentben. Véleménye szerint a Fidesz jelentősen visszaesik a júniusi önkormányzati és az Európa-parlamenti választásokon, de az eredményt, bármilyen legyen is az, győzelemként adja majd el saját táborának.

Csintalan alapjában egyértelműen tőkepárti, protekcionista, a szociális érzéket nélkülöző politikusnak látja Magyar Pétert és illúziónak az elképzeléseket, hogy a 2026-os választások után „szakértői kormány” alakuljon, vagy hogy „elkergessék” Orbánt és embereit. A rendszer leváltásához kétharmados parlamenti többségre van szükség és nyílt kérdés, meg tudja-e majd ezt teremteni adott esetben a baloldali ellenzék és a Tisza Párt összefogása. Arról nem is beszélve, hogy Orbán akár polgárháborús módszerekkel is próbálna ragaszkodni hatalmához.

Csintalan figyelmeztetett: a Fidesz mind a 106 egyéni választókörzetet meg tudja szerezni majd az önkormányzati szavazáson, ha e posztokon nem egyetlen ellenzéki jelölttel áll szemben. A szocialista politikus szerint rendszerváltás 2026-ban csak kétharmados többséggel, tehát a baloldali pártok és Magyar Péter táborának összefogásával lenne lehetséges és nyílt kérdés, hogy Magyar személyisége, politikája eddigi ismeretében számolhatunk-e ezzel.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.