Csúcsteljesítményt nyújt a magyar légiközlekedés

HírKlikk 2018. december 8. 04:45 2018. dec. 8. 04:45

A magyarországi légi közlekedés kimagasló éve az idei, az ágazat sok szempontból korábban nem látott csúcsteljesítményt nyújt - mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a nemzetközi polgári repülés napja alkalmából rendezett díjátadón pénteken Budapesten, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az utasok számában tavaly a teljes évben elért 13,1 milliós rekordértéket már december elejére felülmúlta. A reptérről most repül a valaha volt legtöbb légitársaság (45), a valaha volt legtöbb menetrend szerinti (134) és a valaha volt legtöbb hosszú távú járat (9). A teherforgalomban a tavalyi, több mint 127 ezer tonnás áruszállítási csúcsérték után az idén új rekord várható - fejtette ki az államtitkár a közlemény szerint.

Mosóczi László hozzátette: csúcsra jár a magyar légiforgalmi szolgálat is, a HungaroControl által kezelt forgalom az elmúlt évi 900 ezres mozgásszám után az idén hétszámjegyűre vált, a társaság történetében először lépi túl az egymilliót.

Felidézte azt is, hogy folyamatosak a létesítmény- és szolgáltatásfejlesztések: a repülőtéren 2018-ban új utasmólót adtak át, megnyílt a repülőtéri szálloda, megtörtént az 1-es futópálya teljes körű felújítása, megkezdődött a Cargo City és a parkolóház kivitelezése. A HungaroControl továbbfejlesztette tavaly átadott távoli irányítótornyát, a Wizz Air a közelmúltban nyitotta meg a Magyarországon egyedülálló technológiával felszerelt képzési központját.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) közgyűlése létrejöttének 50. évfordulóján, 1992-ben nyilvánította december 7-ét a nemzetközi polgári repülés napjává. Magyarországon 15 éve ebből az alkalomból adják át a Magyar Polgári Repülésért Érdemérmet, amelynek odaítéléséről idén is közösen döntöttek az ágazat szakmai szervezetei, meghatározó gazdasági társaságai és sportági szövetségei - közölte az ITM.

Forrás: MTI/Hírklikk