Czeglédy Csaba: ha nyer a Fidesz, megfosztják Jordán Tamást a díszpolgári címétől

László Ferenc 2019. augusztus 28. 13:07 2019. aug. 28. 13:07

Kedden a szombathelyi közgyűlésen, zárt ülésen úgy döntöttek a városatyák, hogy díszpolgári címet adnak Jordán Tamásnak, a Weöres Sándor Színház alapítójának, aki jelenleg is igazgatója az intézménynek – írja az ugytudjuk.hu. Jordán díszpolgári kinevezését az Éljen Szombathely frakció kezdeményezte.

A portál információi szerint hozzájuk csatlakozva Balassa Péter (Jobbik), Koczka Tibor (Fidesz-KNDP) és Molnár Miklós (Pro Savaria) is támogatta a javaslatot. A Fidesz frakció Puskás polgármesterrel együtt azonban nemet nyomott. Jordán a kitüntetéssel járó oklevelet novemberben, a város ünnepnapjának számító Szent Márton Gálán veheti át.

A nyugat.hu cikke szerint a döntést némi vita előzte meg. Információik szerint például Kecskés László fideszes képviselő azzal tiltakozott, hogy Jordán megosztó személyiség. Aztán a szavazáson az új többség 12 szavazattal elfogadta Jordán jelölését, úgy hogy a Fidesz frakció tagjai nem szavaztak. Illetve az új többség 11 szavazata mellé igent nyomott még a frakcióból egyedül a fideszes alpolgármester, Koczka Tibor is – teszik hozzá.

Czeglédy Csaba szerdai Facebook-posztjában gratulált Jordán Tamásnak a díszpolgári címhez. Hozzátette: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy a város kulturális ügyeiért is felelős alpolgármesterként részt vehetett vele a Weöres Sándor Színház megalapításában 2007-ben.

Czeglédyt azonban a közgyűlésen történtek megdöbbentették. Szerinte a fideszes képviselők „vélhetően az együgyű Hende Csaba utasítására és Balázsy Péter fideszes polgármesterjelölt mély egyetértésével” szavaztak a díszpolgári cím ellen.

„Kikapcsolták a szavazógépüket, közben gúnyosan mosolyogtak. Szerintük megosztó személyiség... Majd a szavazás végén megígérték, ha nyernek október 13-án, megfosztják Jordán Tamást a díszpolgári címétől" - írta a politikus, aki a szombathelyi ellenzéki jelöltek közül elsőként adta le a szükséges ajánlásait.