Czeglédy Csaba: rendkívül szánalmas az ügyészség vergődése

Márkus 2019. június 20. 13:11 2019. jún. 20. 13:11

Ennek a négy éve folyó eljárásnak elkezdődnie sem szabadott volna, de ha már egyszer csinálják, folytassák le törvényesen és tisztességesen - így kommentálta Czeglédy Csaba azt a hírt, miszerint miszerint a Szegedi Törvényszék elutasította az ügyészség indítványát, amelyben az eljárás folytatását kérte ellene.

Juhászné Prágai Erika, a bíróság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a bíróság végzése ellen az ügyészség fellebbezett. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI kérdésére kifejtette: álláspontjuk szerint a mentelmi jog csak átmeneti akadálya volt az eljárásnak, és miután megszűnt, az eljárás ugyanabban a szakaszban folytatható.

Korábban nem volt ilyen eset - folytatta -, de az ehhez hasonló ügyekben született döntések alapján az ügyészség véleménye az, hogy nincs szükség új vádirat benyújtására, a törvényszék végzéséből azonban ez olvasható ki.

A bíróság ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Czeglédy Csaba elleni eljárás megszüntetése nem "ítélt dolog", vagyis a folytatására megfelelő eljárásjogi lépések után lehetőség van - ismertette az ügyész.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat korábban. Mivel azonban a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, mentelmi jog illette meg. A Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta a politikus mentelmi jogát, ezért a bíróság május 9-én megszüntette a büntetőeljárást ellene. A választási eredmény jogerőssé válásával azonban mentelmi joga megszűnt.

Czeglédyi Csaba szerint ennek a négy éve folyó eljárásnak elkezdődnie sem szabadott volna, de ha már egyszer csinálják, folytassák le törvényesen és tisztességesen.

"Rendkívül szánalmas az ügyészség vergődése, azonban én csak a társaimat sajnálom, akik ok nélkül belekeveredtek ebbe az ügybe, ami csak rólam és a politikai bosszúról szól, és arról, hogy tegyek másokra hazug módon terhelő vallomást. A másik céljukat már elérték: a cégünket - mivel megszerezni nem tudták - tönkretették, megbízásainkat elvették."

A politikus szerint egyértelműen látszik, hogy szét fog esni a vád, a politikai akarat miatt azonban még évekig fogják folytatni ártatlan emberek tucatjainak meghurcolását.