D. Tamás bizalma  

Dr. Dávid Ferenc       2019. november 27. 17:03 2019. nov. 27. 17:03

Deutsch Tamás fideszes képviselő kijelentette: csupán óvatosan optimista, de lát esélyt érdemi elmozdulásra a korábbi „ostoba" migrációs politika felől, láthatók egy sokkal értelmesebb megközelítés körvonalai. Hangsúlyozta, megelőlegezett bizalommal tekintenek az új Európai Bizottságra. Várhelyi Olivér uniós bővítési és szomszédságpolitikai biztosi megválasztását pedig az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikerének tekintik.

1. Deutsch Tamás „csupán óvatosan optimista”.  Én nem nagyon, de annyi derűlátás azért még szorult belém, hogy a 751 tagú Európai Parlament talán elbír D. Tamás és 12 fős kompániájának sorozatos ámokfutásával és bornírt megnyilvánulásaival. „Új fejezetre van szükség az Európai Unió működésében”, emelte ki a Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportja szerdán. Ez így igaz, de ehhez arra is szükség lenne, hogy a Deutsch – Hidvéghi – Trócsányi trojka tegye túl magát végre az október 13-i vereségen és a jövőben próbálja meg tisztességesen képviselni a magyar érdekeket.

2. A „megelőlegezett bizalom” valóban elengedhetetlenül fontos, de erre nem az új Európai Bizottságnak, hanem D. Tamásnak és társainak lesz szükségük. Ursula von der Leyen és csapata a leadott 707 szavazatból 461-et kapott, ami a voksolásban résztvevők 65,2 százalékát jelenti. Majdnem kétharmad. A 13 tagú Deutsch-brigád fellépése tehát nem osztott, nem szorzott: a kontinens új kormánya három nagy pártcsalád támogatásával alakult meg. A magyar kormányzó pártok „anyaegyesülete”, az Európai Néppárt viszont hamarosan dönt a FIDESZ sorsáról. No, itt kellene visszaszerezni a megelőlegezett, majd eljátszott bizalmat!

3. Várhelyi Olivér vigaszágon való beerőltetése az Európai Bizottságba valóban a kormányzó párt utóbbi tíz évének legnagyobb diplomáciai sikere. Hozzáteszem: sajnos. Ezzel a harmatgyenge eredménnyel büszkélkedik a FIDESZ mindenese. Olyan ez, mint a horvátoktól kapott három, majd a walesiektől kapott két gól. Végül is mindkét meccsen a dupláját kaphattuk volna! Ennyit Várhelyi dicstelen befutásáról.

Jó lenne, ha D. Tamás néha hallgatna. Mindenki jobban járna: Európa is, mi is.