Dajcstomit megsütötte a nap

Föld S. Péter 2019. július 3. 15:43 2019. júl. 3. 15:43

Talán többet kellett volna állnunk a tűző napon, és akkor nekünk is eszünkbe juthatott volna olyan emelkedett okosság, amilyennel Deutsch Tamás kápráztatta el a Fidelitas parádfürdői szabadegyetemének hallgatóságát. Dajcstomi nem kevesebbet állított ugyanis, minthogy „olyan jelentősége van Orbán 89-es beszédének, mint Petőfi Nemzeti dalának volt a maga korában.”.

Nem vitatkozunk, gondolhattuk volna magunktól is. Petőfi Sándornak annyira szegényes volt a fantáziája, hogy még az oroszokat sem volt képes megemlíteni a szavalatában. Pedig, lett volna rá igény, hiszen Orbán is szólt róluk, úgy kizavarta őket Magyarországról, hogy alig győzték szedni a lábuk.

Hogy a parádfürdői dzsemborira toborzott fiatalok mit szóltak Dajcstomi eme megnyilatkozásához, nem tudni. Bizonyára voltak közöttük értelmesebbek is, akik nem hisznek el minden baromságot, és magukban jót röhögtek a Fidesz fenegyerekének szavain. Sőt, olyanok is akadhattak közöttük akik tudták, hogy amikor Orbán az orosz csapatok kivonását sürgette, azok már javában készülődtek távozni Magyarországról, sőt, voltak olyan csapategységek, amelyek már el is hagyták az országot.

Megállapodtak ugyanis az akkori magyar kormánnyal. És Orbán Viktor ezt akkor is tudta, 1989 június 16-án, már csak azért is, mert az ünnepséget megelőző egyeztetésen, megállapodtak abban, hogy egyik szónok sem fogja felhozni a szovjet csapatok távozását, nehogy megzavarják ezzel a folyamatban lévő tárgyalásokat.

Orbán volt az egyetlen a szónokok közül, aki nem tartotta magát az előzetes megállapodáshoz. Szerencsére, nagyobb baj nem lett belőle, mint ahogyan azt is túléljük valahogyan, hogy harminc év elteltével a Kedves Vezető Deutsch Tamás nevű párttársának annyira megártott a nagy meleg 2019-ben, hogy hülyeségekkel traktálta a Fidelitas parádfürdői szabadegyetemének jobb sorosra érdemes résztvevőit.

Tamás, egy jó tanács: ha meleg van, máskor húzódj az árnyékba!