Debrecenbe kéne menni...

Dr. Dávid Ferenc       2019. november 8. 17:38 2019. nov. 8. 17:38

Egyre többen mondják, hogy a 2023-as atlétikai VB-nek ne Budapest, hanem Debrecen legyen a házigazdája.

1. Budapest már korábban a labdarúgást választotta, hiszen az elmúlt években öt új stadion épült/épül: Vasas, MTK, Fradi, Kispest és a Népstadion. Ez azt igazolja, hogy Pesten nem az atlétika a „sportok királynője”, hanem az egészen különleges mutatványként számon tartott „magyarfoci” ül a képzeletbeli trónon, és viszi a töméntelen pénzt. A fővárosiak már unják az arénák, betonozott terek és új szoborkompozíciók létesítését, és az október 13-i választás eredménye azt bizonyítja, hogy másra van itt igény, nem előolimpiára. Az új városvezetés kormányoldali minősítése: „teljességgel alkalmatlan”. Akkor, hogy szabad erre az amatőr brigádra rábízni a világ harmadik legjelentősebb sporteseményének (1. olimpia, 2. foci VB) megrendezését? Még a végén el…el…elszúrják!

2. Több, mint hat évtizede élek Budapesten. Hosszú pályám alatt rengeteget utaztam az országban és mást se hallottam, hogy a vidék lenézett, megalázott és kizsákmányolt, mert minden a fővárosban dől el és a pesti csibész csapatnak maga felé hajlik a keze. Jelentem, hogy Budapest nem ácsingózik sem olimpia, sem grandiózus világverseny után. (Az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy a Forma 1-es futamokat eredetileg a Városligetben(!) akarták lebonyolítani, de akkor még a józan ész számított és kipaterolták a versenyt Mogyoródra. Mennyire igazuk volt!)

3. De miért pont Debrecen, miért nem más vidéki város?

  • Szeged (163 ezer lakos) – na ne, ez még viccnek is rossz. A migránsbarát város migránssimogató vezetése nem is az ország része, onnan nem lesz közvetítés a világba. Rájuk nem bízunk semmit. Az új focistadionjukat is állami pénzen az egyház építtette, a neve ennek megfelelő: Szent Gellért Fórum. 13,4 milliárd forintba került és a miniszterelnök „kötélbarátjának” (Garancsi István) cége volt a kivitelező. Jelzem, hogy Szegednek emberemlékezet óta nincs első osztályú labdarúgó csapata. Nincs Tisza parti vb! Nix ugri-bugri!
     
  • Miskolc (157 ezer lakos) – szegény borsodiaknak az éppen káoszban lévő tömegközlekedés a legfőbb gondjuk és nem a férfi 110 méter gát. Egyébként Diósgyőr ajándékba kapott egy 14 milliárd forintba kerülő „kis Maracana” stadiont, tartsák fenn, ha tudják. A város vezetése pedig olyan, amilyen, atlétikai vb tehát nem.
     
  • Pécs (145 ezer lakos) – a város fuldoklik az adósságban. Ezért első sorban a most kibuktatott garnitúrát terheli felelősség, a Páva-tánc itt bizony kudarcba fulladt. Az új vezetés legfőbb feladata az átvilágítás és a konszolidáció. Nem hiányzik nekik a 3.000 méteres akadályfutás
     
  • Kecskemét (110 ezer lakos) - egyetemi fejlesztésekben gondolkodik, Szombathely (78 ezer lakos) pedig megfontoltan haladva a Haladás VSE romjait takarítgatja, miközben a városi sportkomplexum üzemeltetése ma sem megoldott.
     
  • November 7-én Papp László polgármester úr viszont önkormányzati előterjesztés formájában indítványozta, hogy Budapest visszalépése esetén Debrecen (202 ezer lakos) vállalja a rendezést. Ezt a közgyűlés elsöprő többséggel meg is szavazta. Forrás (pénzügyi fedezet) lesz, hiszen a hajdúsági város a legigazabb, legmagyarabb, igazi migránstaszító település, hiszen már 2015. decemberében bezárták a település menekülttáborát. Debrecen ugyan még nem lehet az ország fővárosa, de a sporté bármikor.
     

A megyeszékhelyen az elkövetkező öt évben biztosított a kormánypárti dominancia, ezért úgy gondolom, hogy Debrecen valóban jó házigazda lenne. Van autópálya, van repülőtér, van gazdasági és politikai háttér. Jó szívvel javaslom a döntéshozóknak, hogy válasszák színhelyül Debrecent. Győrre (130 ezer lakos) sajnos nem tehetek javaslatot, hiszen a most leköszönő polgármester (Borkai Zs.) nyilatkozata szerint arrafelé kupleráj van. Ezt mi is így tudjuk. Győrnek tehát annyi. Nyilvános házban mégsem tartható női hétpróba verseny!