Dehogy állítottunk meg többmillió illegális bevándorlót!

NVZS 2019. május 24. 19:52 2019. máj. 24. 19:52

„Mivel immár többszáz éve Magyarország nem határos Törökországgal, ezért nem a magyar kerítésnek, hanem a Merkel-Erdogan megállapodásnak köszönhetően állt le a menekültáradat Németország felé” – szögezte le megkeresésünkre Tarjányi Péter. A  biztonságpolitikai szakértő szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megközelítése több mint furcsa, s nem több marketing fogásnál.

„Ha Magyarország nem teljesítené a kötelezettségeit – azaz nem védené a határát –, akkor ma Németországban sok millióval több illegális bevándorló lenne” – így próbált visszavágni  Szijjártó Péter német kollégájának, Heiko Maasnak, aki egy minapi rendezvényen a következőt találta mondani: „nagyon nyilvánvaló, hogy a magyar kormány azok közé tartozik, amelyek úgy vélik, csak jogaik vannak, és kötelezettségeik nincsenek”.

Tarjányi Péter szerint, amit Szijjártó mondott, az elsősorban marketingfogás, ami sehogy sem áll meg: „2015-re azért nem igaz, mert akkor átengedtük a menekülteket, azóta pedig azért nem, mert alig van menekült, akit meg kellene állítania menet közben felépített kerítésnek”.

Mint rámutatott: „az utóbbi fél-háromnegyed évben volt olyan hét, amikor csak néhány illegális határátlépő volt”.  Ami – tette hozzá – már csak azért is érdekes, mert ha a 2015. előtti időszakot nézzük, azt, amikor a határon semmi speciális plusz védelem nem volt a schengeni határvédelmen felül, akkor azt látjuk, hogy volt olyan év, amikor többen próbálták átlépni a magyar határt, mint tavaly. Ezt egyébként nyomon lehet követni police.hu oldalon, ahonnan kiderül, hogy az idén, a huszadik héten (május 13-20.) összesen három megakadályozott tiltott határátlépés volt, egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 21, 2017-ben pedig 7.

Forrás: police.hu

„Most tehát a déli határon van egy olyan határzár, amely nem tartóztat fel senkit sem” – szögezte le Tarjányi, emlékeztetve arra, hogy 2015 után már eleve folyamatosan csökkent a menekülttömeg; majd alig két hét alatt Törökország le is állította azt, miután Angela Merkel kancellár megkötötte a menekültügyi megállapodást Recep Tayyip Erdoğan elnökkel, amelynek keretében Törökország több milliárd eurót kapott az EU-tól.

Tarjányi furcsának tartja Szijjártó megközelítését azért is, mert 2015-ben senkit nem tartóztattunk fel (igaz, kerítésünk sem volt), hanem átengedtük az országon a több százezres menekülttömeget, sőt, még BKV-buszokkal is szállították a déli határról a nyugatira az embereket, akik közül – „tegyük egyszer és mindenkorra tisztába” – csak elvétve akadt olyan, akinek Magyarország lett volna az úticélja, ugyanis Nyugat-, valamint Észak-Európába szerettek volna eredetileg is eljutni.

„Jó pár száz évvel vagyunk azután, hogy Magyarországnak közös határa volt a Török Birodalommal, ezért sem tartóztathatja fel a magyar kerítés a menekültek tömegeit” – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: ha ránézünk a mai térképekre, láthatjuk, hogy Törökország Bulgáriával és Görögországgal határos, és ha visszaemlékezünk, akkor tudhatjuk, hogy 2015-ben Görögországban, a görög szigeteken szálltak partra a menekültek, akik azután onnan indultak el Európa szíve felé.