Demszky: Orbán új ellenségei az ellenzéki városok lesznek

HírKlikk 2019. október 16. 12:54 2019. okt. 16. 12:54

A kampányt követően, lépésváltásra, ha úgy tetszik, lassításra van szüksége a főpolgármester-választást megnyerő Karácsony Gergelynek, mert mostantól nem csak a szavait, hanem elsősorban a tetteit fogják megítélni – mondta a Klubrádió Esti gyors című műsorában Demszky Gábor volt főpolgármester. Karácsony feladata, hogy a tettek embere legyen, és újra megteremtse a valódi önkormányzatiságot Budapesten, mert az önkormányzat jelenleg a NER végrehajtó szerve. A legfontosabb pedig, hogy Budapest ismét büszke, nemzetközileg elismert, nagyra becsült világváros – fűzte hozzá.

Demszky a műsorvezető Dési János kérdésére válaszolva azt is mondta, nem lát arra esélyt, hogy a kormányzati gépezetnek kiszolgáltatott önkormányzatok kiszabaduljanak a NER fogságából. A volt főpolgármester szerint abból kell kiindulni, hogy akárcsak az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány idején – amikor a személyében szintén ellenzéki főpolgármestere volt a városnak – a kormányzati politikai ismét az önkormányzat kiszárítására törekszik.

A NER-nek hívott posztkommunista autokrácia természetét ismerve az várható, hogy nem lesz pénz, és a rendszer az önkormányzatok példáján próbálja bizonyítani, hogy az ellenzék kormányképtelen.

Húsz évvel ezelőtt az volt a főváros szerencséje, hogy a privatizációkból adódóan több tízmilliárd forint tartaléka volt, amiből működtetni tudták Budapestet, és beruházásra is jutott. Ez roppant fontos, a főpolgármestertől ugyanis nem csak azt várják, hogy a szabadságról és a demokráciáról beszéljen, hanem elsősorban azt, hogy javítsa a közszolgáltatásokat, hajtson végre beruházásokat.

A fejlesztések azonban csak akkor lehetségesek, ha ehhez szövetségeseket talál a főpolgármester. Ezért kell a világvárosi rang, és ezért kell meghívni az Európai Bizottság baloldali alelnökét, Frans Timmermanst, aki nagyon jól ismeri Magyarországot és Budapestet – hangsúlyozta Demszky. A volt főpolgármester megjegyezte, egy gdanski díjátadón nemrégiben már beszélt róla Timmermansnak, hogy erre a szövetségre valószínű, szükség lesz, mert ellenzéki győzelem várható Budapesten.

Újra kapcsolatot kell kialakítani tehát a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal, illetve meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy egyes beruházásokhoz a főváros közvetlenül fordulhasson európai uniós forrásokat, nemzetközi segítséget kérve partnerszervezetekhez. Meg kell kerülni az Orbán-kormányt – hangsúlyozta.

Demszky szerint az, aki azt gondolja, hogy a Fidesz nem megy majd neki a nagy ellenzéki önkormányzatoknak, félve, hogy azzal még inkább maga ellene hangolja ezen a települések szavazóit, az nem ismeri a NER-t. Orbán Viktor politikájának lényege ugyanis, hogy a Fidesz vezetőjének, aki folyamatosan háborúzik, ellenségek kellenek. Az egész migránsügy erről szól, és ha úgy tetszik, most az ellenzéki önkormányzatok lesznek az ország migránsai, akik jöttmentként próbálnak a NER birtokain eredményt elérni.

Ezért kell a nemzetközi segítség, de legelőször is az érintett önkormányzatoknak fel kell mérniük, milyen erőforrásaik vannak. A kampány utáni lépésváltásként át kell világítani az önkormányzatokat, főleg, hogy Budapesten ezermilliárdos vagyonvesztésről beszélnek, a BKV nincs finanszírozva stb. Ezekkel a kérdésekkel heteken belül elő kell állni, és megbeszéléseket kezdeményezni róluk a kormánnyal. Nem azért, mintha ezek feltétlenül eredményre vezetnének, hanem hogy ha esetleg kimarad a BKV szolgáltatása, vagy sztrájkolnak a cég dolgozói, akkor azt ne lehessen az önkormányzat nyakába varrni.

Karácsony Gergelynek tehát nagyon nehéz, elaknásított terepen kell működnie. Itthon pedig csak az ellenzék által megnyert önkormányzatokra számíthat – mondta Demszky, aki szerint, miközben az ellenzék erőt gyűjt, létre kell hozni a szabad városok szövetségét.

Forrás: Klubrádió