Döbbenetes kormányzati nyomás, megfélemlített szakszervezeti vezetők

NVZS 2019. május 23. 14:19 2019. máj. 23. 14:19

Frans Timmermans a Financial Times cikkében egy eddig ismeretlen részletet árult el korábbi budapesti útjáról, ami számára nyilvánvalóvá tette, hogy Magyarországon komoly problémák vannak. A szociáldemokraták csúcsjelöltje szakszervezetek képviselőivel is találkozott februári útján, csakhogy nem várt akadályokba ütközött.

„Az volt a kérésük, hogy senkinek se mondjuk el, hol lesz a találkozó, a helyiségnek ne legyen ablaka. Két meghívott pedig állítólag azért nem jött el, mert telefonhívást kaptak a kormánytól, amiben arra figyelmeztették őket, hogy ne találkozzanak velem” – mondta Timmermans.

Kordás László – aki előtte és utána is nyíltan vállalta a Timmermans-találkozón való részvételét – a Hírklikk megkeresésére elmondta: a látogatás előtt ő maga arra biztatta a szakszervezeti kollégáit, hogy jelenjenek meg a megbeszélésen, többen jelezték is a részvételüket, amit azonban az utolsó pillanatban mégis lemondtak. Ezt tette Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is. Így végül ketten maradtak a konföderációk közül, a MASZ és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés képviseletében Kuti László. Mellettük még megjelent a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke, Hankó János és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) alelnöke, Árva János.

A nagydobra nem vert találkozón a szakszervezeti oldal nevében Kordás beszámolt a magyarországi helyzetről, a rabszolgatörvényről, valamint a társadalmi párbeszéd jelen helyzetéről. Egyben kérték Timmermanst, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy az Európai Unió is tiszta képet kapjon arról, mi zajlik ezen a területen Magyarországon, milyen típusú problémákkal küzdenek a szakszervezetek és a munkavállalók. Mint hozzátette, Timmermans be is tartotta az akkor tett ígéretét és közbenjárásával lehetőségük nyílt Brüsszelben találkozni az illetékes uniós biztossal.

Timmermans mostani nyilatkozata egyébként némileg más megvilágításba helyezi a kormánypárti sajtó akkori, a februári látogatása előtti állításait. A Magyar Nemzet (és rá hivatkozva többen, egyebek között az Origo is) azt állította, hogy a szakszervezetek többsége nem kíván ilyen célú egyeztetésen részt venni.

Ahogy február 15-i cikkükben írták: „Az európai baloldal munkavállalókat érintő, globalista törekvései is terítékre kerülnek azon a ma esti, informális munkavacsorán, amelyre Frans Timmermans, az európai baloldal csúcsjelöltje hívta a szakszervezeteket, Budapesten. Ide tartozik többek közt az egységes uniós minimálbérek kialakításának kérdése, a közös nyugdíjrendszerrel kapcsolatos törekvések, de egyéb munkajogi, munkaerőpiaci kérdések is, amelyek az egységes Európa és a csökkenő tagállami jogkörök irányába terelné a közösséget.”

Ez tisztán mutatja, hogy a kormánylap igen jól értesült volt a szociáldemokrata csúcsjelölt budapesti látogatásának, azon belül a szakszervezetekkel tervezett találkozójának a témáiról.

A kormánynak persze nem állt érdekében az, hogy sokan vegyenek részt a szakszervezetek és Timmermans találkozóján, már csak azért sem, mert az nyomatékot adhatott volt a magyar szakszervezetek álláspontjának, és az abban a kiélezett – a rabszolgatörvény miatti nagy felháborodás és tiltakozás által jellemezhető –helyzetben.

Áttételesen tehát nem is annyira hihetetlen és váratlan a kormányzati ráhatás gyanúja a szakszervezetekre. Így hihető az is, hogy voltak olyanok is a végül megvalósult találkozón, akik azt kérték, hogy ne derüljön ki, hogy ők is jelen voltak, s még a közösen készült képekről is kitakartatták magukat.