Eddig terjed Orbán bátorsága

HírKlikk 2019. május 12. 08:33 2019. máj. 12. 08:33

Orbán Viktor többször, nyilvánosan üzengetett Frans Timmermansnak, a szocialisták csúcsjelöltjének, azonban, amikor eljöhetne a pillanat, hogy egy vita keretén belül nyilvánosan is egymás szemébe mondhatnák a véleményüket, megvitathatnák az Európa jövőjével kapcsolatos álláspontjukat, a miniszterelnök egyszerűen megfutamodik. Ez egy gyáva lépés Orbán részéről. Ha kicsit átformáljuk az utcai tüntetések szlogenjét, O1GY, azaz Orbán egy gyáva – mondta Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke a Párbeszéddel közösen tartott budapesti kampányrendezvényükön.

A szocialisták elnöke beszédében felhívta a figyelmet, hogy az unión belül a szabadpiacnak nem mindenki élvezi a hasznát. Nemcsak a tagállamok szakadnak el egymástól, hanem a tagállamokon belül a különféle társadalmi rétegek között is egyre nagyobb a különbség.

„Azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebbeknek jut egyre több, és nagyon sok embernek pedig egyre kevesebb, mert a szabadpiac ezt a hatást hozta. Ezért mondjuk, hogy szociális, szolidáris Európára van szükség, ahol tiszteletben tartjuk a piacgazdaságot, de beavatkozunk azokba a folyamatokba, amelyek ezt a társadalmi szétszakadást eredményezik”

– mondta Tóth, majd hozzátette:

„Olyan közös szabályokra van szükség, amelyek garantálják az emberek anyagi és fizikai biztonságát, garantálják a családok és a nyugdíjasok biztonságát is.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a rendezvényen elmondta: miközben Magyarország már több mint 18 ezer milliárd forintnyi támogatást kapott az EU-tól, továbbra is magyarok milliói nyomorognak; mintegy 2,5 millió magyar embert érint a lakhatási szegénység, ez négyszerese az uniós átlagnak. Közel egymillió, hitelcsapdában vergődő ember ellen végrehajtás van folyamatban.

„A pénzek pedig olyan emberek zsebében landolnak, mint Orbán Viktor veje, Tiborcz István, aki a maga 35 milliárdjával az egyik leggazdagabb magyarrá vált. Olyan emberek zsebében, mint Matolcsy György jegybankelnök fia, aki, mint tudjuk, Porschékat gyűjt. Ennek kell véget vetnünk, ezért olyan tökös képviselőket kell küldenünk Brüsszelbe, akik az MSZP-Párbeszéd listán szerepelnek” – mondta. 

Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke és EP képviselője arról beszélt, hogy a Párbeszéddel kötött szövetség a jövőt alapozza meg.

„Közösen fogunk küzdeni sok minden más mellett az európai minimálnyugdíjért, a lakhatási válság felszámolásáért. Olyan lakhatási alapot hoznánk létre, amivel a lakbéreket is a felére tudnánk csökkenteni. Azt a temérdek pénzt, amit az EU ad, rátok, magyar emberekre kell fordítani” – hangsúlyozta Szanyi.

"Azt jósolom, hogy minket fognak a legtöbbet ütni a kampány alatt. De bele kell állnunk a küzdelembe, mert az igazság a mi oldalunkon van"

– vette át a szót Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint a következő hetek nagy kérdése, mennyire tudják mozgósítani szavazóikat. 

"Mindenkinek érezni kell, mekkora súlya van ennek a választásnak. Nem egyszerűen csak a mandátumunkért küzdünk, hanem azért, hogy Orbán és a Fidesz ne tudja mindannyiunk nevében Európa ellenségévé tenni a magyarságot. Az európai uniós Magyarországnak nincs alternatívája. Aki megkockáztatja, hogy kisodródjunk ebből, az a jövő ellensége"

– fogalmazott Ujhelyi. Hozzátette: még ha kevesebb képviselői hellyel is rendelkeznek majd, az MSZP-Párbeszédnek sokkal nagyobb érdekérvényesítő ereje lesz az Európai Parlamentben, mint a Fidesz képviselőinek, akiknek a véleményére sosem lesznek kíváncsiak a „szélsőjobbos sarokban”.

Forrás: Hírklikk