Egereken már működik a cukorbetegség lehetséges ellenszere

HírKlikk 2020. február 26. 17:50 2020. feb. 26. 17:50

A Washington Egyetem kutatói olyan új kezelési technikára bukkantak, amely hatásos segítséget jelenthet a diabétesz kezelésében. Eddig csak egereken tesztelték, de azokon jól működött – írja a hvg.hu.

Emberi őssejtek segítségével gyógyítottak meg kilenc hónap alatt cukorbeteg egereket a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói. A szakemberek emberi őssejteket alakítottak át inzulintermelő sejtekké, majd egereken szemléltették, hogy ezeknek a sejteknek a szervezetbe juttatásával kontrollálni lehet a vércukorszintet. A kísérlet sikeres volt, a diabéteszes egerek teljesen kigyógyultak a betegségből.

„Az emberi őssejtek inzulintermelő bétasejtté, idegsejtté vagy szívsejtté való átalakításakor általánosan jelentkező probléma, hogy olyan más sejteket is létrehozunk, amelyekre nincs szükség. Minél több ilyen sejt keletkezik, annál kevesebb fontos sejt jön létre a terápia szempontjából" – mondta Jeffrey R. Millman, A Washington Egyetem kutatója. A vizsgálat eredményeit a Nature Biotechnology című lapban tették közzé.

A lap felidézi, hogy pár éve ugyanezek a kutatók fedezték fel, hogyan lehet emberi őssejteket olyan hasnyálmirigy-sejtekké alakítani, amelyek inzulint termelnek. Ekkor egy új technika alkalmazásával Millman és csapata a bétasejt létrehozása során, jóval kevesebb melléktermék-sejtet állított elő.

A kutatás vezetője az akkori eredményekről elmondta, hogy az így előállított sejtek jól funkcionáltak, néhány egér egy éven át is gyógyult maradt. Márpedig egéridőben számolva, az egy év nem is kevés.

Azért még mindig érdemes a cukorbetegséggel a megelőzés szintjén foglalkozni, mert ha sikeresek is a kísérletek, még hosszú idő, amíg a humán gyógyászatban is használható lesz az eredményük.