Egy felfüggesztés kulisszatitkai: Orbán is bepillantott a szakadékba, aztán meghátrált

HírKlikk 2019. március 26. 10:36 2019. márc. 26. 10:36

Az Európai Néppártban a héten Orbán Viktor jövőjénél több forgott kockán. Ez olyan üléshez vezetett, amilyen Brüsszelben még nem volt példa, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Orbán Viktor már hiányzik az ENP soraiból: szerda este óta ideiglenesen fel van függesztve a magyar miniszterelnök és pártja minden joga: nem vehetnek részt a tanácskozásokon, és a választás után a személyekről szóló egyeztetéseken. Ez ugyan nem az a szakítás, amelyet néhány tagpárt el akart érni, de több mint az európai választás előtti egyszerű taktikai manőver.

A kereszténydemokraták az éveket át tartó lavírozás után első ízben jutottak egységre abban, hogy megbüntetik Orbánt. Ez nem volt egyszerű, több résztvevő szerint az ENP egysége forgott kockán, és nem lehetett tudni, hogy egyáltalán ki tudnak-e jönni ebből épségben, annyira éles volt az ellentét Orbán bírálói és védelmezői között. Az ENP egyik vezető személyisége szerint „mindkét oldal belepillantott a szakadékba, és aztán mégis hátrált egy lépést”.

A szakadék a szakadás lehetősége lett volna, amelynek nyomán esetleg létre jöhetett volna egy kelet-európai dominancia alatt álló populista és Európa-ellenes tömb az Európai Parlamentben. Ezt akarták megakadályozni az ENP felelős vezetői, de Orbán nehezen irányítható dinamikát idézett elő. Ez elsőként Manfred Webert csapta meg, aki megpróbált hidat építeni Orbán és ellenfelei között. Feltételeit szándékosan úgy határozta meg, hogy Orbán - ha akarja - teljesíteni tudja azokat. Ám hogy akarja-e, az még a személyes találkozó után sem volt világos Weber számára.

Orbán ellentétes jelzéseket adott: részben belement a feltételekbe, részben kilépését készítette elő, és más lehetőségeket szondázott. Ez azonban nem félemlítette meg ellenfeleit, sőt, fokozta a dühüket. Amikor Weber beszámolt a frakciónak a találkozóról, számos képviselő szabadjára engedte a mérgét. Szóvá tették, hogy a kampányban állandóan Orbánról faggatják őket, és nem kívánják őt tovább védelmezni. Webernek attól kellett tartania, hogy javaslatával maga is a kerekek alá kerül, különösen mivel egy másik, kisebb oldal - a frakció talán harmada - védte Orbánt.

Hirtelen még az is lehetségesnek tűnt, hogy nem szavaznak a kérdésről. Annak ellenére sem, hogy Joseph Daul pártelnök, aki sokáig védelmezte Orbánt, de az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott tőle, bejelentette, hogy torkig van, és ha nem szavaznak, lemond. Ezzel világossá vált, hogy a kérdést nem lehet tovább halogatni. Az egyetlen lehetséges kompromisszum az volt, hogy a Fideszt nem kizárják, hanem felfüggesztik. Daul az ENP vezető személyiségeit győzködte, Weber Orbánnal tartotta a kapcsolatot, és Annegret Kramp-Karrenbauer, valamint Markus Söder - a CDU illetve a CSU elnöke - szintén többször beszélt telefonon Orbánnal. Ez európai premier volt, mert mindketten újak tisztségükben.

Az eredmény Daul és Weber határozati javaslata volt, amelyet szerdán délután kaptak kézhez az ENP elnökségi tagjai. Ebben a feltételeket sokkal szigorúbban fogalmazták meg, mint korábban, nem csupán Weber feltételeinek teljesítését követelte a javaslat, hanem azt is, hogy Orbán tartsa tiszteletben a pártcsalád értékeit, és teljes egészében biztosítsa a jogállamot; ezt ellenőrizze egy háromfős bizottság, és később tegyen jelentést, amelynek alapján az ENP majd eldönti, hogyan tovább. Orbán erre az eljárásra késznek mutatkozott, de arca megőrzéséhez követelte, hogy pártja saját elhatározásból függeszthesse fel jogait. Az elnökség ezzel szemben a helyzet ura akart maradni, de Orbán az ülésre tartva azt mondta az egyik résztvevőnek: ha marad a javaslat, ő kilép. Emberei fél hatra már lefoglalták az Európai parlament egyik sajtótermét, pedig addigra még bizonyosan nem fejeződhetett be a tanácskozás.

Sokan kérdezik, hogy vajon Orbán botrányt akart-e okozni, hogy aztán bejelentse kilépését, de végül három órán át a helyén maradt, és hallgatta a legélesebb bírálatokat. Az ENP elnöksége mintegy 260 főből áll, és közülük általában alig százan vesznek részt egy-egy tanácskozáson. Most azonban a testület felébredt Csipkerózsika-álmából, és mivel több, mint 200 fő jelent meg - köztük számos nagy párt elnöke -, nagyobb termet kellett keresni. Ott volt Kramp-Karrenbeuer is, noha senki nem emlékszik arra, hogy Angela Merkelt valaha is látta volna ebben a testületben. A frakcióban mutatkozó arányokkal ellentétben a tanácskozáson nagyjából egyensúlyban voltak Orbán ellenfelei és támogatói: az egyik oldalon a főleg skandináviai és Benelux liberális hajlamú kereszténydemokratái, a másikon a délkelet-európai - szlovák, román, horvát, szlovén és bolgár - tagpártok, amelyek erősen nemzeti és keresztény vonalat követnek, olyan keveréket, amely így nyugat-Európában (már) nem létezik.

A csoport fő szónoka, a szlovéniai Janez Jansa már korábban kilátásba helyezte, hogy pártja is kiléphet, ha a Fideszt kizárják. Egyik csoportnak sem lett volna többsége, mert az csak a nagy pártokkal lehetséges. Az ellenzéki lengyel Polgári Platform Orbán ellen volt. Berlusconi pártja és a franciák egy része bent akarta tartani a magyarokat, a spanyolok ellenfelei felé hajlottak. E két csoport között álltak a német uniós pártok a közvetítő szerepében Kramp-Karrenbauer személyében. Méltatta Magyarország érdemeit a vasfüggöny leomlásában, és magát Orbánt is, de világossá tette, hogy nem a migrációval kapcsolatos magatartásról, vagy a kereszténységről van szó, hanem a pártcsalád értékeiről és alapelveiről.

Végül elegendő volt egy kisebb változtatás a határozati javaslaton, ahhoz, hogy a szembeállókat összehozzák: az ENP elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztik. Mindemellett Daulnak a teljes tekintélyét latba kellett vetnie, hogy lezárja a további vitákat, és közölte: mint már jelezte: lemond, ha most nem szavaznak. Ez fegyelmezően hatott, és a 194 megjelentből 190 támogatta az indítványt, Orbán a büntetését utólag önkéntesnek és sikernek állította be. A csúcsjelölt Weber egyelőre megszabadult legnagyobb problémájától: ha a szociáldemokraták és a liberálisok Orbán miatt támadják, könnyen vissza tud lőni, mert mindkét pártcsaládban vannak hasonló nagyságrendű problémás esetek, amelyek ellen mindeddig nem tettek semmit. Az ENP-ben azonban a megkönnyebbülés elgondolkodással keveredik.

A viszály mindenkinek megmutatta, milyen vékony jégen járnak a kereszténydemokraták. Emellett senki nem mer jóslásokba bocsátkozni azt illetően, hogy mennyi időre szedi össze magát Orbán, és hogy valóban kész-e arra, hogy több teret engedjen Magyarországon a jogállamnak.

Forrás: Hírklikk