Egy nap hordaléka… Orbán, Bayer, Gulyás csatársor

Németh Péter 2019. július 27. 07:07 2019. júl. 27. 07:07

Gazdag nap volt pénteken Tusványoson, pedig Orbán csak szombaton fog beszélni. Viszont már pénteken megérkezett. Nem is akárhogyan.

1. Feltehetően büszke volt a magyar miniszterelnök a fogadtatásra, hiszen nyilván ő tetette ki a videót a Facebook-oldalára. Nem szívesen minősítem az esetet, tartok tőle, hogy a fanatikusok még rám is támadnak, de annyit azért ideírok: én bizony soha nem tettem volna közzé egy ilyen videót. Legfeljebb paródiaként.

Ez, amit látunk azonban véresen komoly, de persze nincs okom kétségbe vonni, hogy a fogadó bizottság maga határozott arról, hogy uniformist ölt, köszöntőt mond, még ha másodszorra nem is sikerült eltalálni a vendég titulusát, ettől azonban a miniszterelnök nem sértődött meg; azt sajnos a felvételből nem láthatjuk, hogy meg is itta-e a kínált pálinkát, vagy csak elfogadta, Amit látunk, és amit elfogadott, az a kijelentés, amely szerint neki köszönhető, hogy az erdélyieknek immár hazájuk is van, nem csupán szülőföldjük.

2. Ha már Románia és Tusványos: idén is megtisztelte jelenlétével és szavaival a vendéglátókat Bayer Zsolt. És, ha már ott járt, megint mondott egy velőset, nyilván azért, hogy minél többen elkövessék azt a hibát, amit most én is: idézzük a sületlenségét.

Természetesen lehet vitatkozni azzal, hogy a norvég klímakutatónak igaza van-e akkor, ha Ceaucescuhoz hasonlította a magyar rendszert, konkrétan azt, ha egy kormány a népesség növelésével akarja bizonyítani nagyságát.

Bayer a következőképpen „vitázott”: ez a klímastratégia-professzor kifejtette megrendülését afölött, hogy a magyar kormány a magyar népesség szaporulatának irányába tesz lépéseket. Szerinte ez rettenetes, és ilyet csak Ceausescu Romániájáról és a mai Magyarországról olvasott. (...) Ideje lenne akkor, hogy Jorgen elvtárs Norvégiából – hogy eresztenék rá édesanyjára a bikát – is távozzon az élők sorából, és így csökkentse az ökológiai lábnyomát.

Erre viszont kifejezetten várom a Bayer-fanok megszólalását; hátha sikerül még őt is túlszárnyalni. Nem lesz könnyű.

3. Ha már a nap hordaléka: maradjunk Tusványoson. Gulyás Gergely kancellária miniszternek is sikerült felzárkóznia az élcsapathoz. A következőket mondta: A Demokratikus Koalíció (DK) nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legszélsőségesebb pártja, Dobrev Klára mégis az EP-alelnöke lehet. A Fidesz-KDNP nem viselkedett vele úgy, mint ahogy a DK és az ellenzék viselkedett a kormánypártok jelöltjeivel.

Szelíden figyelmeztetnénk a jobb napokat látott minisztert, hogy amúgy – még ha magyar közönség előtt is beszél – külföldön van, és ott gyaláz egy magyar pártot. Egyébként pedig, ha netán elkerülte volna Gulyás figyelmét, a Fidesz és az ő sajtója ennél sokkal de sokkal durvábban bánt a DK elnökével, folyamatosan börtönbe akarta juttatni, és ahogy én ismerem a Fidesz vezérek gondolkodását, a bosszú, amiért a DK-sok nem szavazták meg a Fidesz jelöltjeit a kiszemelt posztokra, nem fog elmaradni. De Gulyás azt majd bizonyára helyesnek fogja gondolni.