Egységbe forraszt a Fidesz

Föld S. Péter 2018. december 17. 14:01 2018. dec. 17. 14:01

Sok tanulsága van az elmúlt napok eseményeinek, és bizonyára következményei is lesznek. A legfontosabb talán az, hogy a parlamenti, majd a Kunigunda utcai történések összehozták a korábban egymással vitatkozó, nem egy esetben veszekedő ellenzéki pártokat.

Már szerdán érezhető volt a parlamentben, hogy valami megváltozott - igaz, ekkor még elsősorban a baloldali pártok fogtak össze. És azoknak is igazuk lett, akik mindig is több nőt szerettek volna a politikusok között látni. Kunhalmi Ágnes, Vadai Ágnes, Szabó Tímea, Szél Bernadett – a Négyek Bandája – példát mutatott, hogyan kell együtt fellépni egy közös cél érdekében. Persze, mások is csatlakoztak hozzájuk – nők, férfiak vegyesen – de a szerdai napon ők vitték a prímet, s Kövér László ámokfutását leszámítva, ők adtak arcot a történéseknek.

A Jobbik és az LMP ekkor még csupán távolról és bizonytalanul figyelte a parlamenti pulpitus két oldalán tiltakozó képviselőket. Előbbiek molinót feszítettek ki az ülésteremben, Szél Bernadett és Hadházy Ákos Ungár Péterrel súlyosbított egykori pártja pedig kimaradt a történésekből.

Az együttműködés a következő napokban teljesedett ki. Aki volt katona, tudja, hogy a másik embert a közös, embert próbáló kihívások során lehet a legjobban megismerni. Az említett pártok – ekkor már a Jobbikkal kiegészítve – talán ekkor döbbentek rá igazán, amire már korábban rá kellett volna jönniük: hogy a másik, aki sok tekintetben eltérően gondolkodik a világról, nem feltétlenül gazember. Épp ellenkezőleg: van egy nagy, mindenki számára vállalható közös nevező: a diktatúra elutasítása.

Minden más csak ezután következik: Hogy ki mit gondol a gazdaságról, az egészségügyről, az oktatásról. Csupa olyan kérdés, amelyeken lehet és kell is vitatkozni, de ezeknek a vitáknak egymás megismerésén és tiszteletén kell alapulniuk.

Ha úgy tetszik, a Fidesz nagyon kihúzta a gyufát. Nemcsak azért, mert a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály módosításával utcára vitte az embereket, de legalább ennyire fontos, hogy összehozta a korábban közös nevezőt nem, vagy csak elvétve találó ellenzéki pártokat.

Ezzel a Fidesz - akaratán kívül – most valóban jó tett Magyarországnak.