Elfogtunk egy levelet, némi lengyel segítséggel

HírKlikk 2020. április 27. 20:54 2020. ápr. 27. 20:54

A lengyel wPolityce.pl portál közzétette az Európai Parlament néhány fideszes képviselőjének Donald Tuskhoz intézett levelét, amely az Orbán és Tusk közötti adok-kapok következő fejezetének mondható. Az ügyről nekünk is megvan a véleményünk: ezt itt találják. Alább pedig Deutsch Tamás, a Fidesz EPP-küldöttségének vezetője, Hölvényi György, a KDNP nemzetközi igazgatója, Hídvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója által aláírt levelet olvashatják.

„Elnök úr,  rendkívül nehéz időket élünk. Az emberek világszerte fáradhatatlanul küzdenek a Covid-19 járvány ellen, emberéletek megmentéséért. Ám a nehéz idők és a félelem ellenére sem lehet figyelmen kívül hagyni bizonyos nyilatkozatokat.

Megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy Ön nemrég a Der Spiegelnek adott interjúban lényegében nácinak nevezte a magyar miniszterelnököt. Ezúton fejezzük ki mély felháborodásunkat, és határozottan visszautasítjuk a nyilatkozatát. Orbán Viktor soha semmi olyat nem tett, amivel kiérdemelte volna az ilyen párhuzamokat. A politikai nézeteltérés minden demokráciában normális jelenség. Ám az, hogy valakit minden alap nélkül nácinak nevezzenek, eddig a baloldal konzervatív politikusok és pártok elleni támadásainak ismert eszköze volt. Nagy csalódást okoz azt látni, hogy egy kereszténydemokrata párt elnöke él ezzel.

Valakit alaptalanul nácinak nevezni szégyen azoknak a millióknak – zsidóknak és másoknak – is, akik a náci terrortól szenvedtek. Sértés az áldozatok emlékére és ma élő utódaikra nézve. Cinikus és morálisan elfogadhatatlan.

Bármilyen rendkívüliek is a mai idők, a politikai vezetőknek méltóknak kell maradniuk a betöltött tisztségükhöz. Hisszük, hogy ezek a megnyilvánulások túlságosan messze mennek, és helyesbítésre szorulnak.”