Ellopják Budapestet is

Németh Péter 2018. november 28. 11:00 2018. nov. 28. 11:00

Az akaratot kell projektálni, mondja röviden politikai összefoglalóját Haraszti Miklós, hajdanvolt országgyűlési képviselő, liberális politikus.

Mindezt persze nem egy hivatalos fórumon említette, hanem magánbeszélgetésben, de gyanítom, idézésével nem sértek titkot. Mellesleg azt a kérdést tette fel – teniszmeccsünk után -, hogy én kit szeretnék látni Tarlós ellenfeleként a főpolgármesteri címért folyó versenyben. Mondtam én ott nevet, ám itt és most ezt nem ismételném meg, mert komolyan hiszem: egyszer végre meg kellene csinálni azt az előválasztást.

Nem pusztán azért, mert az egyfajta irányt mutatna, hanem mert – végre – pozitív hírekkel foglalná el az ellenzék a médiát. Szóval nagyon jó dolog lenne, ha képesek lennének megszólítani a fővárosi választókat, akik – mint ezt áprilisban láthattuk – sokkal jobban szeretnék a hatalmon kívül látni Orbánékat, mint az ország más tájain élők. Sőt: Budapest egyenesen azt üzente április 8-án, hogy elege van a Fideszből, elege van a NER-ből, elege van a hazudozásból, és nem üzente azt, hogy elege van az ellenzék tesze-foszaságából. Pedig elege volt, de mégis akart adni egy biztatást; lehet esély a diktatúra megelőzésére.

Nem állíthatjuk, hogy az ellenzék tanult volna a korábbi hibáiból, és erőt merített volna a szavazás budapesti eredményéből. Nem, ennek az ellenkezőjét tette: csúcsra járatta a belső és külső konfliktusokat, az egymás ellen vívott harcot. Minek következtében a Fidesz tovább erősítette pozícióit, vidéken mindenképpen, de a fővárosban is. Igen, ezt a helyzetet foglalhatjuk úgy össze, Haraszti Miklós – nem mondanám, hogy szép – szavával: nem tudott akaratot projektálni. Másképp: nem tudta közvetíteni a közönség felé, hogy nyerni akar, hogy képes szembeszállni a hatalommal, hogy meg tudja védeni tőle az embereket.

Április óta lassan nyolc hónap telt el, s noha a belső konfliktusok múlóban vannak, az egység, az akarat projektálása – kivetítése – felé – még nem sikerült egy határozottat lépni. A szocialisták és a Párbeszéd ugyan eltökéltek abban, hogy megvalósítsák az előválasztást Budapest esetében, ám a Fidesz máris előnyt szerzett velük szemben azzal, hogy rávette Tarlóst, induljon el jövő ősszel újra a főpolgármesterségért. Tarlós ugyan nem akart már versenyezni, korára hivatkozott, de mert Orbán benne látta az esélyt, hajlott rá, hogy bizonyos előnyös alku esetén újra sorompóba áll.

Úgy is fogalmazhatunk: Tarlós Orbánnal együtt projektálta akaratát, bizottságot alakított a fővárosi fejlesztésekre, Orbán társelnökévé emelte magát, s noha ezzel azt is kockáztatta, hogy átadja teljesen Budapestet a kormánynak, azért fő, az emberekhez eljutó üzenet az, hogy nagy pénzek fognak érkezni, komoly fejlesztések; Budapest nem lesz magányos harcos, a kormány ellenlábasa, hanem váll a váll mellett fognak küzdeni az előrelépésért. Nem hiszem, hogy ezzel máris maguk mellé állították a lakosokat, de – fogalmazzunk újra így -: az akaratukat projektálták.

És ezt kellene végre tennie az ellenzéknek is; előversenyt tartani, aminek – mint jeleztük – nagy lenne a médiaértéke, és a végső győztest egyben fel is emelné. Jelezné a választóknak: mi, együtt, felelősséget érzünk Budapestért, az itt élőkért. Ha viszont az ellenzéki pártok továbbra is csak egymásnak mutogatják bicepszüket, abból az égvilágon nem lesz semmi. Illetve igen: Budapest végképp átcsúszik Orbán Viktor kezébe. És, ha ő ráteszi a kezét valamire, azt ki nem engedi onnan; jönnek a Mészárosok, Garancsik és a többiek. Ők persze már nem fogják projektálni az akaratukat; egyszerűen elveszik azt, amire szemet vetettek. Tőlünk.