Elmarad a hétvégére tervezett Élet Menete

Harkai Péter 2020. április 17. 04:30 2020. ápr. 17. 04:30

E hét végén tartották volna Budapesten az Élet Menete rendezvényt, ami a megemlékezés 18 éve alatt egyszer sem maradt el. Idén mint mindent – ezt az időpontot is átírta a járvány elleni védekezés kényszere. A szervezők azonban bíznak a sors kegyében és november elejére még fenntartanak egy lehetőséget a megemlékezés méltó megtartására.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának vezetője, portálunk megkeresésére megerősítette, hogy bár a 18 éve jelentős tömeget megmozgató fővárosi esemény eredeti időpontját kénytelenek voltak – magától értetődően – lemondani, de még bizakodnak, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet engedi, novemberben bepótolhatják a megemlékezést.

Az idei rendezvény részeként tervezték egy köztéri alkotás felavatását is. Az alapítvány felkérésére készült el Kelemen Zénó Embermentők című szobra, amihez a helyszínt is előkészítették az Élet Menete tervezett útvonalán, a 13. kerületi Gogol utca és Újpest rakpart sarkán. Itt, egy református templom Duna felőli oldalánál fekvő területen áll majd az alkotás de – amint a megemlékező menetet, úgy a mementó átadását is – kénytelenek módosítani.

Egyúttal az Élet Menete nemzetközi szervezete, amely minden évben 54 ország részvételével tartja meg az auschwitzi zarándoklatot, az idei eseményt szintén lemondani kényszerült, holott a hagyományokhoz híven, a világ minden tájáról több ezer diák várta az indulást. Magyar részről 200 diák indult volna április 21-én. Azonban a rendkívüli helyzet ellenére sem kell lemondani a megemlékezésről. Az eredetileg kijelölt 21-ei időpontra online eseményt tervez a nemzetközi szervezet. Az eddigi hagyományok szerinti maceva-táblácskák üzeneteit – amiket a táborhoz vezető vonulás alatt a sínek közé szúrva hagytak hátra a múltra emlékezve – ezúttal virtuálisan elhelyezhetik a szervezet honlapján. A www.motl.org oldalra a mai naptól küldhető egy-egy rövid üzenet, amelyet 21-én teljes egészében nyilvánossá tesznek – így pótolva a személyes jelenlétet. Az üzeneteket továbbítják az eletmenete.hu oldalról is.

Gordon Gábor – a járvány kikényszerítette rendkívüli helyzet ellenére – bizakodó és szervezőtársaival együtt reméli, hogy nem kell véglegesen elveszteni az idei kegyeleti megemlékezést:

– A személyes jelenlét is tervben van: novemberben, a Kristályéjszaka hajdani dátumára időzítve, esetleg egy lengyelországi Élet Menete pótolja a nemzetközi megemlékezést – ami természetesen az előre még nem látható körülményektől függ. Ezzel összefüggésben, a kuratóriumi társakkal nagyon sokat beszélgettünk arról, mi legyen az idei budapesti rendezvény sorsa. Azt tudni kell, hogy minden esemény lényegében egy éves előkészület eredménye: amint befejeződik a rendezvény, szinte már másnap elkezdjük a következő szervezését. Egyelőre arra jutottunk, hogy november 9-ére átírjuk a most hétvégére tervezett forgatókönyvet – ha az egészségügyi helyzet erre lehetőséget biztosít. Ez egyelőre csak terv, ígérni semmit sem tudunk, mivel legalább egy hónap előkészítés kell a már leszervezett program frissítésére. Így szeptember végén, október elején biztos információkra van szükség. A tervezett külföldi és hazai vendégek, művészek, fellépők egyeztetéséhez szükség lesz három-négy hétre, de mi minden részletet kidolgoztunk. A teljes program kész, és amennyiben október elején fellélegezhetünk a járvány adta veszélyhelyzet alól, abban az esetben nem marad el az idei budapesti Élet Menete.