Elmegy Orbán a jeruzsálemi megemlékezésre?

NVZS 2019. augusztus 15. 13:22 2019. aug. 15. 13:22

A világ vezetői gyűlnek össze 2020. január 27-én Jeruzsálemben, hogy a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából megemlékezzenek az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójáról. Már most tudni, hogy az európai vezetők krémje ott lesz, közösen emelik fel a szavukat az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. S hogy részt vesz- a rendezvényen Orbán Viktor? Kérdésünkre várjuk a választ Havasi Bertalantól, a kormányfő sajtófőnökétől.

„Az eseményre olyan időszakban kerül sor, amikor világszerte, de különösen Európában egyre erősödik az antiszemitizmus, annak gyűlölettel teli és erőszakos megnyilvánulásai” – emlékezetet a szervező Jad Vasem, amelynek közleményéből az is kiderül, hogy a Holokauszt Világfórum alapítvánnyal közösen rendezendő megemlékezést a Holokauszt Emlékközpontban tartják.

Mint a YNet portál összeállításából kiderül, a közlemény szerint: „a riasztó helyzet különösen fontossá teszi a közvélemény tájékoztatását és figyelmének felhívását az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet veszélyeire”. Ilyen körülmények között nagyon nagy szükség van a Holokauszt megemlékezésekre és kutatásokra, „ez pedig különös fontosságot és aktualitást ad a mostan fórumnak” – olvasható a dokumentumban.

„Mindenkinek óriási felelőssége van az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcban” – szögezte le Avner Shalev, a Jad Vasem elnöke, aki szerint ez kiemelten igaz az európai vezetőkre.

Az európai vezetők jó része pedig a jelek szerint érzi is a felelősségét. Ugyanis visszaigazolta már a részvételét a többi között Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök, Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök. s a névsor egyre hosszabb - Reuven Rivlin izraeli elnök, a rendezvény védnökeként ugyanis azt tudatta, hogy napról napra gyarapodnak a részvételt visszaigazoló üzenetek.

Vajon ott lesz-e Orbán?

Természetesen merül fel a kérdés, hogy részt vesz-e az eseményen Orbán Viktor, az az európai politikus, aki az elmúlt években sajnálatos módon nagyon sokat tett az idegengyűlölet erősítéséért Magyarországon.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt, hogy tervezi-e a részvételét a jeruzsálemi eseményen a magyar kormányfő. Amint választ kapunk, tudatjuk az olvasóinkkal.