Előválasztás: az MSZP üdvözli a budapestiek nyitottságát

Nagy András 2018. december 12. 18:04 2018. dec. 12. 18:04

Üdvözlik a szocialisták, hogy a hírek szerint egyre több jelölt kíván rajthoz állni, és egyre többen kívánnak szavazni a jövő januárban esedékes budapesti előválasztáson, amelyen a fővárosiak Tarlós István kihívójáról dönthetnek közvetlenül. A Hírklikknek nyilatkozó budapesti MSZP-elnök szerint a jövő héten nyilvánosak lesznek a választás szabályai, január második hetében pedig sor kerülhet a voksolásra.

A szocialisták fővárosi vezetője örömét fejezte ki, hogy Puzsér Róbert állítólag szinte mindenben megegyezett Karácsony Gergely zuglói polgármesterrel az előválasztáson való részvételéről. Közölte ugyanakkor, hogy a választás teljesen demokratikus, tehát senkinek, így Puzsér Róbertnek sem kell előzetesen bejelentenie a szervezőknek az indulását. Hozzátette, az MSZP jelenleg az a párt, amelynek saját programja és Horváth Csaba személyében saját jelöltje van Tarlós Istvánnal és a Fidesszel szemben.

Örömteli az is, hogy a fővárosiak egyre inkább magukénak érzik az előválasztást, illetve annak a súlyát, hogy a jövő évi főpolgármester-választáson egy esélyes ellenzéki kihívónak kell szemben állnia Tarlós Istvánnal - utalt Molnár a Publicus Intézet friss felmérésére. A reprezentatív kutatás azt hozta ki, hogy tízből hat fővárosi szerint az ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásra egységesek legyenek, hogy sikerrel harcoljanak a Fidesz főpolgármester-jelöltje ellen.

Ami legalább ilyen lényeges, hogy a válaszadók közel fele tervezi, hogy elmegy leadni szavazatát egy januári előválasztáson. Ebben a körben a legaktívabbak az MSZP-szavazók, náluk 68 százalék a részvételi hajlandóság, de 10 jobbikos szavazóból hat és tíz bizonytalanból négy is tervezi a részvételt – derült ki a Népszava által rendelt közvélemény-kutatásból.

Molnár Zsolt az előválasztás menetrendjéről úgy tájékoztatott, hogy a jövő heti szabályismertetés után a két ünnep között már a jelenleg külföldön élő, de budapesti lakhellyel rendelkező szavazók számára az adategyeztetés megindul, január második hetében pedig magára a voksolásra kerül sor.

Forrás: Hírklikk