Előválasztás: Karácsony vitára hívta ki Kálmánt

Nagy András 2019. június 7. 10:23 2019. jún. 7. 10:23

„Kiváló műsorvezető volt. Az pedig, hogy kiváló városvezető lenne-e, az előválasztáson fog kiderülni” – mondta Karácsony Gergely zuglói polgármester pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen Kálmán Olga indulására reagált. Az MSZP-Párbeszéd által támogatott Karácsony hozzátette: nem bánja Kálmán beszállását az előválasztási küzdelembe, minél több szereplős a verseny annál jobb. Karácsony nyílt vitára hívta a jelölteket, és kijelentette: az előválasztás megnyerésére készül.

Karácsony a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a momentumos Kerpel-Fronius Gáborral, valamint a DK-s Kálmán Olgával együtt immár hárman vannak versenyben Tarlós István kihívójának pozíciójáért. Ennek a versenynek azonban a városról kell szólnia – szögezte le.

Karácsony szerint a 2019 őszén az első olyan választás lesz 2010 óta, ahol valódi verseny várható az ellenzék és a Fidesz között. Ez óriási lehetőség, ezért azt szeretné, hogy az előválasztás érdemi kérdésekről, a budapestiek jövőjéről szóljon. Ennek érdekében a négy legfontosabb ügyben: a zöld Budapest témájában, a lakhatási válság kérdésében, az egészségügy és a közlekedés témakörében nyílt vitára hívta a másik két főpolgármester-aspiránst.

Karácsony szerint ugyanis erre a négy problémára adott válaszok fogják eldönteni, hogy érdemes-e váltani 2019 őszén Budapesten. „Mutassunk példát az országnak, hogy milyen egy demokratikus versengés, ahol elsősorban az számít, milyen víziók, jövőképek, programok vannak” – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva a zuglói polgármester kijelentette: semmi kifogása Kálmán Olga rajthoz állásához. Minél több a jelölt, annál jobb a verseny, azonban arra vigyázni kell, hogy az ellenzéki pártok között kialakult bizalmi viszony ne romoljon meg – utalt Kálmán váratlan bejelentkezésének körülményeire.

Karácsony Gergely örül, hogy érdekesebb, tartalmasabb, a budapestieket jobban megmozgató előválasztási viták előtt állnak. Kiváló műsorvezetőnek nevezte Kálmánt, aki kiváló kérdéseket tud feltenni, az pedig, hogy kiváló városvezető lenne-e, az majd az előválasztáson fog kiderülni szerinte. Ami azonban nem szólhat a pártokról, a választásnak a jövőről kell szólnia – szögezte le.