Elzárták a fideszes pénzcsapot, megszűnhet Bencsik havilapja

HírKlikk 2019. március 19. 09:19 2019. márc. 19. 09:19

A lap 2014-ben fideszes pénzből indult, két éve még közpénzek tízmillióit kapta az államtól, de a tavaly létrehozott kormánypárti médiaóriásból már kimaradt.

Bizonytalan a Magyar Krónika sorsa, írja az Index egy februári levél nyomán, amit Bencsik Gábor főszerkesztő aláírásával küldtek ki a lap előfizetőinek. A levélben az áll, "kétségessé vált a Magyar Krónika hosszú távú finanszírozása", ezért csak 2019. áprilisig tudnak garanciát vállalni a megjelenésre.

A fideszes kulturális havilap jövő havi száma még meg fog jelenni, de a levélben Bencsik arra kéri az előfizetőket, hogy fizessenek be csekken a lapnak 650 forintot, amennyiben továbbra is igényt tartanak a folyóiratra.

"Még nem tettem le minden reményről, de kénytelen voltam az előfizetőknek jelezni, hogy mi az, amiért felelősséget tudok vállalni"

- nyilatkozta Bencsik az Indexnek. A főszerkesztő szerint február óta keresik a folytatás lehetőségét. Szerinte a lap azért szorul támogatásra, mert a megjelent példányok többsége díjmentesen iskolákhoz, közkönyvtárakhoz és közintézményekhez kerül.

A Magyar Krónika 2014-ben indult, létét Kerényi Imrének köszönheti a világ. Az első három lapszámot a Fidesz alapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány finanszírozta, majd három hónap után állami hirdetéseket is kaptak (Magyar Posta, Magyar Nemzeti Bank, Szerencsejáték). A Magyar Krónika 2017-ben 50 millió forintos állami támogatást kapott.

A lap kimaradt a tavaly létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványból, ami a fideszes média nagyját, közel 500 sajtóterméket fog össze. 

Forrás: Hírklikk