EP-választás: lesz kontrollja az állampártnak

Nagy András 2019. május 15. 10:55 2019. máj. 15. 10:55

A betölthető tízezerből eddig 1500 szavazóköri delegáltat regisztráltak a pártok a május 26-i európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság vezetőjének tegnapi nyilatkozata szerint. Az MSZP budapesti elnöke úgy reagált Pálffy Ilona szavaira, hogy ez a szám „egészen vicces”, pláne, hogy a határidő csak csütörtökön jár le.

A szocialista párt fővárosi vezetője az ATV szerda reggeli műsorában azt is mondta, az ellenzéki pártok, köztük az MSZP és a Párbeszéd a szükséges számban fel fogják tölteni a saját helyeiket. Ezzel együtt arra kicsi az esély, hogy végül 100%-os lesz a feltöltöttség – ismerte el. „Erre csak az állampárt képes”, jelentette ki Molnár Zsolt, aki szerint azonban lesz olyan feltöltöttség, amellyel kontrollálni tudják a választásokat. „Az állampárt kontrollja nagyon fontos”, ezért a szükséges számban lesznek ilyen delegáltak – hangzott el.

Abba a szocialisták budapesti elnöke ezúttal sem kívánt belemenni, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetségnek a többi ellenzéki párthoz képest alighanem több delegáltja lesz a bizottságokban. „Ez nem ellenzéki számháború”, ezúttal ugyanis az ellenzéki pártok közösen állítanak delegáltakat – emlékeztetett.

„Ha már nem sikerült egy közös listát állítani, a második hiba az lenne, ha elkezdődne itt egy ellenzéki számháború” – jelentette ki. Molnár szerint a lényeg, hogy legyen a május 26-i választásnak kontrollja, mert óriási tétje van a voksolásnak. Az Európai Unió a világ vezető hatalma lesz, vagy leértékelődik a kontinensünk? – fogalmazta meg a fő kérdést, amit úgy is fel lehet tenni, hogy kohézió vagy szétesés vár Európára?

A budapesti előválasztással kapcsolatban Molnár Zsolt a műsorban azt mondta, május 27-én el fog indulni a folyamat, amelynek során Tarlós István kihívóját egyértelműsíteni fogják. Az előválasztás tisztaságát egy a jelöltek által elfogadott civil választási bizottság fogja biztosítani.