Érdektelen, hogyan szavazott a Fidesz 

Gréczy Zsolt 2019. július 17. 10:37 2019. júl. 17. 10:37

Megy a fideszes melldöngetés, hogy nélkülük, az ő szavazataik nélkül nem lenne az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen. Pedig teljesen mindegy, hogyan szavaztak Orbán brüsszeli emberei. Részben azért, mert Orbán szerint nem azt kell néznünk, amit mondanak, hanem amit tesznek. Részben azért, mert a német politikus asszony beszéde -  mondjon bármit Orbán, és zengjen bármit a lakájmédia - rossz a Fidesznek. Tehát jó Magyarországnak.

Orbán a vesztes oldalon áll. Európa nem arra megy, amerre ő akarta volna. Pozíciói meggyengültek. Felfüggesztett tagja a Néppártnak, a pajzsként maga elé tartott V4 legfeljebb blokkolásra volt alkalmas, érdemi személyi döntésekre nem volt hatásuk. (Ráadásul a V4 nem is egységes, hiába szeretné ezt láttatni Orbán.) Egyetlen közép-kelet európai politikus sem került elnöki pozícióba - Dobrev Klára járt hozzá a legközelebb. Kevésen múlt, hogy nem ő lett az Európai Parlament elnöke...

A Fidesz mára olyan helyzetbe sodródott, hogy jó képet kell vágnia egy Európai Egyesült Államok víziójában hívő politikushoz, hogy győzelemként adhassa el saját politikájának kudarcát. Orbán megőrül a gondolattól, hogy vesztett, ezért most királycsinálónak képzeli magát, aki bizottsági elnököt szavazott egy kereszténydemokrata politikusból.

De nézzük, mit mond Ursula von der Leyen?

Von der Leyen azt mondja, hogy erős, föderatív Európára van szükség. Orbán ezt mondja? Nem, éppen az ellenkezőjét. Nemzetállamok igen, egységes Európa nem.

Von der Leyen azt mondja, hogy meg kell adóztatni a multikat, hogy részt vegyenek a közös teherviselésből. Orbán ezt mondja? Nem, éppen az ellenkezőjét. Adókedvezményekkel, támogatásokkal tömi ki a multikat, akár a munkavállalói jogok sárba tiprása árán is.

Von der Leyen azt mondja, európai minimálbérre van szükség. Orbán ezt mondja? Nem, épp az ellenkezőjét. A magyar minimálbért is alig emeli.

Von der Leyen kiáll az európai alapértékek (demokrácia, jogállam, szolidaritás, civil társadalom mellett). Orbán ezt teszi? Nem, éppen az ellenkezőjét. Ezeket lerombolja.

Von der Leyen sem akar tömeges bevándorlást, de a menekülteknek tisztességes eljárást és emberhez méltó ellátást szeretne. Korábban egy szír menekültet a saját házába is befogadott. Orbán ezt teszi? Nem, éppen az ellenkezőjét. Gyűlöletet kelt, sőt, az sem érdekli ha emberek ezrei, köztük gyerekek vesznek a tengerbe.

Von der Leyen cselekedni akar a klímakatasztrófa ellen. Orbán ezt teszi? Nem, épp az ellenkezőjét. Nem szavazza meg a Föld védelmét szolgáló nemzetközi egyezményeket, és a vállalt kvótákat sem tartja be.

Amit von der Leyen mond, illetve ígér, az találkozik azzal, amit a DK vall. Amit mond és ígér, az Magyarországnak jó, Orbánnak rossz.

Ezért érdektelen, hogyan szavazott a Fidesz. A korai esti voksolás után lelkesen kezet nyújtó Deutsch Tamás például ülve maradt, amikor az "általa támogatott" jelölt délelőtt befejezte a beszédét... Ez is sokatmondó.

Bár a megválasztás körülményei, a csúcsjelölti rendszer cserbenhagyása okán is, erősen megkérdőjelezhetők, de nem kétséges, hogy Ursula von der Leyen, a német kereszténydemokrata politikus érti az Unió előtti kihívásokat, válaszai a megoldás felé mutatnak. Ha ígéretei valóra válnak, akkor az Európai Unió egységesebb lesz, még hátrébb szorulnak az Orbán-féle szélsőségesek. Ha ígéretei valóra válnak, akkor cudar idők várnak a jogállam felszámolóira. Ugyanakkor az Unió igazságosabb lesz, és haladhatunk afelé, amit a DK mond: ne legyünk másodrendű polgárai az Uniónak. Jöhet az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj. Márpedig ez jó lenne a magyaroknak.

A DK ezért szavazta meg a jelöltet és ezért készülhet a korábbinál nehezebb időszakra Orbán.