„Értsék meg, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem a kormányé”

HírKlikk 2019. június 11. 19:38 2019. jún. 11. 19:38

A Magyar Tudományos Akadémia ügyében messze többről van szó, mint önmagában a magyar tudományról: az Akadémia közvagyon, nemzeti identitásunk nagyon fontos pillére – mondta Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője a parlamentben kedden.

„Értsék meg, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem a kormányé”, hanem „Széchenyi István-i értelemben vett közvagyon, a nemzeti identitásunk egyik nagyon fontos pillére” – mondta az Országggyűlés alelnöke.

Felidézte: a kormány múlt héten benyújtott törvényjavaslata az Akadémia jövőjéről itthon és külföldön is minden ingerküszöböt átütött azzal, hogy megszüntetné az Akadémia alapfinanszírozását, elcsatolná a kutatóhálózatát és megfosztaná a vagyonától.

„Ezzel a tartalommal, teljesen függetlenül, hogy ki terjeszti elő (…), én soha, soha nem fogok egyetérteni” – jelentette ki az egykori kulturális miniszter, felhíva a figyelmet: ez rossz út, „ez nem az országunk érdekét szolgálja”.

Elmondta: a kormánypárti képviselők helyett is szégyelli magát, amiért a parlament kulturális bizottságának múlt heti ülésén „ajtót mutattak” Lovász Lászlónak, az Akadémia elnökének, miután beszámolóját megtartotta.

Lovász így a vitán már nem vehetett részt. „A Magyar Tudományos Akadémia elnökét kiraktuk arról az ülésről, ahol ő tartotta a beszámolót. Hát milyen dolog ez?” – kérdezte Hiller.

 „Itt a kutatás szabadságáról van szó. Aki a törvény ellen van, a kutatás szabadsága mellett van. Én, mi, amellett vagyunk!” – zárta felszólalását.

Forrás: Hírklikk