Európa legsikeresebb pártjává vált a Fidesz

HírKlikk 2018. december 22. 17:03 2018. dec. 22. 17:03

Nemcsak magyar, hanem európai viszonylatban is példátlan sikert aratott 2018-ban a Fidesz-KDNP pártszövetség – mondta el Lánczi Tamás az Origónak a kormánypártok idei évéről. Lengyelországban és Olaszországban is láthatjuk, hogy Orbán Viktor kormányzása sikeres mintaként szolgál a regnáló kormánypártok számára. A miniszterelnök elleni nemzetközi politikai hadjáratnak az oka pontosan az, hogy egyre több országban válik mintává – fogalmazott a Századvég vezető politikai elemzője.

A Fidesz Európa legsikeresebb pártja – kezdte a kormánypártok idei évének az értékelését Lánczi Tamás,a Századvég vezető elemzője. A Fidesz – nyolc év kormányzás után – az idei országgyűlési választásokon a szavazatok közel 50 százalékát szerezte meg, ezzel harmadszor kapott kétharmados felhatalmazást. Ez nem csak magyar, hanem európai viszonylatban is példátlan siker – tette hozzá. 

Lánczi szerint a kormánypártok egyetlen kudarca a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredménye. Ez azonban arra is rámutat, hogy a vereség nem csak megbéníthat, hanem győzelemhez is segíthet egy pártot. Utólag ugyanis megállapítható, hogy a februári kudarcnak jelentős szerepe volt a párt szimpatizánsainak mozgósításában, és az áprilisi választásokon aratott győzelem mértékében – fogalmazott az elemző.

Lánczi Tamás szerint a Fidesz jelenleg az egyetlen párt, amely európai szinten is érvényes tétet tud adni az európai parlamenti választásoknak, és üzenetével mozgósítani is képes a választókat. A hazai ellenzéknek nincs komolyan vehető üzenete, és az elmúlt évek tapasztalatai láttán nem is valószínű, hogy ez májusig számottevően változna.

Forrás: Hírklikk