Ez nem politikai hiszti!

Lendvai Ildikó 2019. szeptember 4. 07:14 2019. szept. 4. 07:14

Szinte minden héten lecsap ránk egy hír egy családirtásról. Most egy faluban végzett a volt férj feleségével, 5 éves kislányával és magával. Pár napja élettársát és 4 éves kisfiát ölte meg öngyilkossága előtt az apa. Itt a rendőrség is belső vizsgálatot folytat, mert előtte már több jelzést kaptak a családról. Júliusban egy kecskeméti plázában akarta élettársát lelőni egy vadász. A kiszemelt áldozat már hosszabb ideje rettegett: végül testőrt fogadott, most ez mentette meg az életét. És ha nincs pénze testőrre? 

Egy korábbi esetnél az asszony már többször kért hiába segítséget, végül a börtönből szabadult apa kidobta féléves gyereküket az ablakon, majd maga is utána ugrott.
Már az unásig ismételjük: hetente egy nő, havonta egy gyerek hal meg családon belüli erőszaktól. És férfiak is, akár önkezüktől, akár másétól. Halálukat természetesen nem a politika vagy a kormány okozza, ám a politikának, a kormánynak van tennivalója, hogy ne így legyen. 

És mégis: évek óta nem hajlandók a parlamentben elfogadni az Európa Tanácsban kezdeményezett isztambuli egyezményt, amelyben az államok vállalják a családon belüli erőszak megelőzéséhez, az áldozatok védelméhez szükséges konkrét intézkedéseket.

Pedig 2014-ben még előzetesen aláírták, az első években össze-vissza hamukáltak arról, hogy mindjárt előterjesztik az országgyűlésben is, csak még előkészítik, kiszámolják, bizottságot hoznak létre, stb. stb.. Idén az új igazságügyminiszter -történetesen nő- nyíltan közölte: nem is fogják beterjeszteni. az egész csak "politikai hiszti", nálunk minden rendben, a családok kormánya magától is mindent megtesz.

Egy egyezménytől még nem támadnának fel a halottak. De ha alkalmaznánk előírásait, kevesebben lehetnének. Akkor köteleznénk magunkat a rendőrök megfelelő képzésére, az oktatásban és a médiában a kölcsönös tiszteletre és erőszakmentes konfliktusmegoldásra való nevelésre, áldozatsegítő szakszolgálatok működésére, szükség esetén azonnali beavatkozásra és távoltartásra, hozzáférhető menedékhelyekre és segélyvonalakra, együttműködésre a segítő civil szervezetekkel.

Igen, ehhez pénz és intézmények is kellenek. Meg főleg abbahagyni azt a marhaságot, hogy az egyezmény azért sem kell, mert az "a genderideológia trójai falova".
Miniszter asszony, a holtak már nem "hisztiznek".