Ez nem válasz arra, hogy miért vett a honvédség két luxusrepülőgépet

Szekeres Imre 2018. december 24. 20:35 2018. dec. 24. 20:35

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azzal mentegetőzött, hogy egy 2005-ös több minisztérium által aláírt megállapodás alapján használja Orbán Viktor a Magyar Honvédség repülőgépét. Ez persze nem válasz arra, hogy miért vett a honvédség két Dassault Falcon 7X luxusrepülőgépet és miért akarta eltitkolni az egyiket.

Viszont az általa említett utasítás nem arról szól, amit a miniszter állít, nem a honvédség szállítási kötelezettségét írja elő, hanem a védett személyek légi közlekedési biztonságával kapcsolatos szabályokat.

Nem a honvédséget kötelezi a katonai légi járművel való szállításra, hanem azokat az eljárási szabályokat rögzíti, amelyeket védett személyek esetében akár polgári (kereskedelmi), akár katonai, rendőrségi légi járművel történő szállítás esetén biztonsági szempontból be kell tartani.

A jó öreg Ancsával (AN26) nem is volt szokásban a reprezentációs repülés, 2006-2010 között egyszer Sólyom László köztársasági elnökkel repültünk vele meglátogatni a békefenntartó magyar katonákat. Két alkalommal engedélyeztem nem katonai célú repülést: amikor a veszprémi kézilabdacsapat csak így tudott eljutni Marion Cosma temetésére, illetve amikor több Magyarországra akkreditált nagykövet látogatott el az Élet Menetére Auschwitzba.