Fel kéne szabadítani Budapestet!

Nagy András 2019. április 27. 13:27 2019. ápr. 27. 13:27

Egy napon belül 130 budapesti patkányészlelésről szóló lakossági bejelentés érkezett az Index szerkesztőségébe – erre már Tarlós István sem mondhatta, hogy nincs itt semmi látnivaló. A fővárost ellepő patkányhad kiűzéséhez a főpolgármesternek most már főtábornokká kellene előlépnie, de nem látszik, hogy képes lenne az általa kinevezett irtócégből ütőképes felmentő sereget verbuválni.

„Nagyváros patkány nélkül nem létezik, Budapest az életben nem volt patkánymentes, és nem is lesz” – jelentette ki Tarlós még csütörtök reggel az ATV-ben, amivel két komoly gond is van.

Először is Budapest közel 50 évig gyakorlatilag rágcsálómentes volt, de legalábbis maximum a lakosság számára láthatatlan, „földalatti mozgalom” tagjaiként a csatornahálózatban voltak jelen.

Ehhez képest most volt, aki egy V. kerületi társasház emeleti lakásában feltűnt egyedet, más egy VIII. kerületi egészségügyi intézményben látott rágcsálót küldött be az Indexnek, de olyan is akadt, aki a Mikszáth Kálmán téren videózott le egy földön futkosó patkányt. 

A főpolgármester csütörtök délelőtt már elismerte, hogy megnőtt a patkánysereg Budapesten, ugyanakkor Tarlós István és a fideszes városvezetés, továbbá az irtással megbízott konzorcium továbbra is bagatellizálná a problémát.

Ám egyre jobban belegabalyodnak a hazugságokba – írja az Index, majd tételesen és tényszerűen sorra veszik, hol sántít a városvezetés kommunikációja. Kiderül például, hogy Tarlós István nem csak a patkánymentesség kérdésben kamuzott, hanem arról is hogy decemberben éppen a patkányirtási feladatok sürgősségére hivatkozva rendeltek plusz 650 millió forintot az irtást végző cég számára.

Arra, hogy ennek ellenére a szakemberek szerint jelenleg nincs a fővárosban patkánymentesnek tekinthető környék, és még csak most jönnek a meleg hónapok, amikor még inkább elszaporodhatnak a kártevő rágcsálók, Tarlós István a mai napig nem reagált érdemben. talán azért, mert erre nem lehet jó választ adni.

De arra sem nagyon lehet mit mondani, hogy miért kellett az irtást közel 50 évig példásan végző Bábolnát kipaterolni, és egy új, állítólag olcsóbb (valójában már most méregdrága) céget helyzetbe hozni. A patkánymentesítésben tapasztalatokkal nem rendelkező vidéki konzorcium, és vele együtt a rágcsálóhad beengedése Budapestre egyértelműen Tarlós István felelőssége.

Ahogy az is, hogy a körülményekhez képest rendezze a sorokat, és amennyire lehet, felkészüljön a szakemberek szerint várható nyári offenzívára. Hogy ősztől aztán megkezdődhessen Budapest teljes felszabadítása.

Az esetleges félreértések és félremagyarázások elkerülése érdekében jelezzük: a négy lábon járó kártevőktől.