Felszólították Tarlóst, hogy távozzon

HírKlikk 2018. december 1. 05:45 2018. dec. 1. 05:45

Az MSZP szerint, ha a főpolgármester azt állítja, hogy nem tudott a 40 milliárdos botrányról, azért, ha tudott róla, akkor pedig azért alkalmatlan a város vezetésére.

Tarlós István megbukott, alkalmatlan a főpolgármesteri posztra, ezért mennie kell”- olvasható az MSZP Országos Központjának közleményében.

Mint írják, „ha azt meri állítani, hogy nem tudott a 40 milliárdba kerülő elektronikus jegyrendszer botrányáról, akkor azért, ha tudott róla, akkor meg azért. De azt a hazugságot Tarlós még önmagának sem hiheti el, hogy nem tudott róla, ennyire nem nézheti hülyének a budapestieket”.

Az ellenzéki párt szerint „hazugság, hogy egy 40 milliárdba kerülő beruházás részleteiről nem tud Budapest főpolgármestere, mert ez a mostani ciklus legnagyobb értékű fővárosi beruházása, a jegyrendszerről szóló szerződést kilenc alkalommal kellett módosítani, a problémákról a sajtó folyamatosan írt”.

Hozzáteszik: azt is hazugságnak tartják, hogy Budapestet nem érte kár, „hiszen sok milliárd forintot már kifizettek a semmire”.

A szocialisták hihetetlennek tartják, hogy most Dabóczi Kálmánnal, a BKK vezérigazgatójával „vitetné el a balhét” a főpolgármester, ahogy azt is, hogy négy évig elhallgatták a problémákat, most meg titokban bontanak szerződést a céggel.

„Hihetetlen, hogy a főváros és a BKK által megrendelt rendszer már akkor használhatatlannak bizonyult, amikor Vitézy Dávid akkori BKK-vezérigazgató 2014-ben megrendelte, és olyan szerződést írt alá, ami akkor is fizetésre kötelezi a fővárost, ha nem működik a rendszer, és így fizettek ki Tarlósék közel 11 milliárd forintot, ráadásul hitelből”- áll a közleményben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága november 21-én egyhangú szavazással, azonnali határidővel felmondta az elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére kötött szerződést. Tarlós István pedig közleményében jelentette be, hogy menesztette a BKK vezérigazgatóját, Dabóczi Kálmánt.

A BKK részéről a kivitelezési bonyodalom súlyának elhúzódó téves értelmezése, ill. szofisztikus magyarázatai folytán mára semmiképp sem indokolható időveszteség következményeként az illetékes, BKK-t felügyelő főpolgármester-helyettes feladata a jövőben a városüzemeltetésre korlátozódik – írja a főpolgármester közleményében.

A fejlesztések közvetlen felügyeletével ezt követően általánosan dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettest bízta meg.

Forrás: MTI/Hírklikk