Focipálya Orbán Viktor hátsó udvarában

HírKlikk 2019. április 18. 08:09 2019. ápr. 18. 08:09

Egyes tagpártok felfüggesztésének jelképes értékű gesztusa az európai választások előtt nem elegendő ahhoz, hogy megvédjék a jogállamiságot az unióban – hangsúlyozza Ska Keller és Philippe Lamberts, a zöldek európai parlamenti frakciójának német, illetve belga társelnöke az EUObserver című brüsszeli hírportálon megjelent közös véleménycikkében.

Mint írják, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt előszeretettel csap zajt a romániai szocialista kormány miatt, miközben túlontúl hosszú ideig ignorálta a magyarországi Fidesz autoriter jellegének a kibontakozását - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében. 

Hasonlóképpen, a balközép szociáldemokraták hajlamosak arra, hogy sikoltozzanak Magyarország és Lengyelország miatt, de szemet hunynak romániai és máltai tagpártjuk túlkapásai fölött. A liberálisok megengedőnek mutatkoznak, amikor kormányon levő csehországi, illetve romániai tagpártjuk korrupciós botrányáról van szó.

A néppárti és a szociáldemokrata frakció most lépett a Fidesz, illetve a Román Szociáldemokrata Párt felfüggesztése felé, de ez a vezető zöldpárti politikusok szerint nem elegendő. A jogállamiságot „ki kell venni a pártok szorító markából” - fogalmaznak. Amellett foglalnak állást, hogy minden politikai befolyástól független szakértők testülete rendszeresen értékelje a jogállamiság helyzetét az összes EU-tagállamban, és tehessen ajánlásokat, illetve javasolhasson szankciókat is.

Keller és Lamberts szerint ilyen szakértői jelentések birtokában az Európai Bizottság idejében felléphetne kötelezettségszegési eljárás megindításával.

Emellett – folytatja a két zöldpárti vezető politikus – az Európai Bizottságnak szigorúan ellenőriznie kell az uniós alapok felhasználását, az európai értékekkel összhangban, és például ne futballpálya legyen a pénzből egy autokrata hátsó udvarában, Orbán módra.

„Ha egy kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, akkor az EU-alapokat közvetlenül az Európai Bizottságnak kell kezelnie, szoros együttműködésben a regionális és helyi hatóságokkal” - javasolja Keller és Lamberts. Szerintük ezzel megakadályozható, hogy a kormányok fittyet hányjanak az unió alapvető értékeire, miközben a brüsszeli végrehajtó testület gondoskodhat arról, hogy az EU-pénzek eljussanak azokhoz, akiknek a támogatását szolgálniuk kell.

Forrás: Klubrádió