Folyamatosan módosulnak a babaváró hitel feltételei

vazsu 2019. március 11. 17:17 2019. márc. 11. 17:17

„Minden bizonnyal még nincs kidolgozva a babaváró hitel feltételrendszere, magáról a lehetőségről ugyan megszületett a bejelentés, de menet közben tisztázzák majd a sorra felmerülő kérdéseket” – mondta Felcsúti Péter. A Magyar Bankszövetség volt bankvezér elnöke szerint ami biztos: macerásabbá és drágábbá válik a kölcsön azzal, hogy mégsem automatikusan hagyják majd jóvá, azaz megkövetelik mellé hitelbírálatot és a jövedelemvizsgálatot.

Bár a parlament honlapján már elérhető az előterjesztés  („A családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról”), abban vajmi kevés olvasható ki abból, pontosan hogyan is fog működni a babaváró hitel.

Maga a tevezet is leszögezi, hogy  Kormány majd „rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait”.

Valójában már most azt tapasztaljuk, hogy  lépésről-lépésre derülnek ki dolgok róla, sőt, bár nem is olyan régen hozták magát az ötletet is csak nyilvánosságra, az első bejelentések óta is változtak a leendő feltételekre vonatkozó bejelentések.

Legutóbb – mint a Portfolio kiszúrta – „Egy pénteki, nőnap alkalmából szervezett háttérbeszélgetésen Orbán Viktor lényegében cáfolta Gulyás Gergely miniszter korábbi szavait, miszerint hitelbírálat és jövedelemvizsgálat nélkül vehetnék fel a fiatal házasok július 1-jétől az új, kamatmentes hitelt”.

A kancelláriaminiszter korábban ugyanis kijelentette – írta az azenpenzem.hu –, hogy nem lesz hitelbírálat, aki a már bejelentett feltételeknek megfelel, és neve nem szerepel a negatív adósnyilvántartásban, az megkapja a kölcsönt.

„A hitelbírálat és jövedelemvizsgálat megkövetelése mit jelent a kölcsön felvevők szempontjából?” – kérdeztük Felcsúti Pétert. A banki ügyekben évtizedes tapasztalatokat gyűjtött szakember nem a konkrét ügyre, hanem általában mondta, hogy minden, ami más, mint automatikus jóváhagyás, minden, ami felelősséget ró a bankokra, bonyolultabbá és drágábbá teszi az eljárást és így a hitelt.

Szerinte egyébként menet közben merülnek majd fel megválaszolandó kérdések, s derülnek ki a megoldandó problémák. 

Mindenesetre egyelőre van még idő, mivel a kedvezményes babaváró hitel a tervek szerint majd csak júliustól válik elérhetővé az arra jogosultak számára. Amit eddig már többé-kevésbé biztosan lehet róla tudni: összesen legfeljebb 10 millió forintot vehetnek majd fel az arra jogosultak, az állam teljes körű garanciát vállal, a bank nem írhat elő további biztosítékokat, azaz biztos, hogy nem jelzáloghitel lesz.

A miniszterelnök évértékelő beszédében bejelentett családtámogatási csomag részeként vezetik be a babaváró hitelt. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet.

A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.