Folyik Orbánék ellen a korrupciós vizsgálat

NVZS 2019. április 17. 15:10 2019. ápr. 17. 15:10

„Jelenleg is folyik az Egyesült Államok külügy-, valamint az igazságügyi minisztériumában az Orbán Viktor, több családtagja és szűk baráti köre elleni korrupciós vizsgálat” – mondja a demokratikus jogállamiság lebontásának szentelt legújabb videoadásában Radványi Miklós, az USA-ban élő magyar származású külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő. A bíróságok, a média és a gazdaság, ezen belül a korrupció helyzetét elemezve jut arra a következtetésre, hogy „a jogállamiság és a demokratikus intézmények lebontása folyamatosan és szisztematikusan zajlik”, s az Orbán által emlegetett illiberális demokrácia azt jelenti, hogy nincs már demokrácia.

„Vagy van demokrácia vagy nincs; akármilyen jelzőt teszünk elé, nyilvánvaló, hogy az a demokrácia csorbítását, csonkítását jelenti” – szögezi le Radványi a külföldi, főként amerikás magyarok számára a közelmúltban indított videós előadássorozatának e heti adásában.

Szerinte ha a helyzet sokáig így folytatódik, akkor Magyarország egy nagyon mély szakadékba zuhanhat. A jobbközép értékeket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnökhelyettese úgy érzi, „figyelmeztetni kell arra, hogy a helyzet tarthatatlansága miatt el kell gondolkodni azon, milyen formában lehet törvényes körülmények között ellenzéki csoportokat felállítani, amelyek eredményesen tudnak szembeszállni Fidesszel a 2022-es választásokon”

A 13 perces adásban Radványi a demokratikus jogállamiság lebontásának az orbáni útját felvázolva emlékeztet a kezdetekre, arra, hogy már a görögöknél és a rómaiaknál megdőlt a rendszer, „amikor megszűnt a választott képviselők népi ellenőrzése, amikor a választott képviselők már uralkodtak. Hozzáfűzte: „hasonló helyzet állt elő Magyarországon 2010-ben, amikor a Fidesz a választók által leadott szavazatok 52 százalékával kétharmados többséget szerzett, átvette az uralkodást a választók felett”.

Területenként le is vezeti, miért gondolja ő is úgy, mint szerte a világon egyre többen, hogy Magyarországon is ez történt. Orbánék 2011-ben új alkotmányt alkottak, amely valójában megszüntette a bíróságok önállóságát, megnyirbálta vagy visszavette  a szabadságjogokat, a többi között a média elfoglalásával a véleménynyilvánítás, a szólás és az információhoz való jutás szabadságát, s úgy rátelepedett  a gazdaságra, hogy Magyarországon ma már csak a Fidesz és a kormány, s persze Orbán áldásával lehet vállalkozni – vezeti le.

Külön kitér a gazdaság helyzetéről szóló részben arra, hogy ugyan az alaptörvény értelmében a gazdaság „az érékteremtő munkán és a vállalkozás szabadságán alapszik,...de ez utóbbi nem létezik, mert minden pályázat a Fidesz, a kormány, s ezen belül Orbán szűk családi és baráti köre hatáskörébe tartozik, a nyertesek például Orbán barátja, Mészáros Lőrinc, illetve veje Tiborcz István. Radványi emlékeztet arra: „jómagam, az intézetemen keresztül szintén kezdeményeztem korrupcióellenes eljárást személyesen Orbán Viktor, több családtagja és szűk baráti köre ellen. Jelen pillanatban az USA külügy- és igazságügyi minisztériumában van az ügy, s a vizsgálat folytatódik” – közölte videoadásában.

Radványi Miklós a pár héttel ezelőtt indított, heti rendszerességgel jelentkező videosorozatának elsődleges célközönsége a külföldi, főként amerikás magyarok, közülük is azok, akik még ugyan beszélik a nyelvet, érdeklődnek is a magyar ügye iránt, de nagyon nehezen jutnak valós információkhoz a kormány médiatúlsúlya, illetve a hozzájuk is eljutó közmédia egyoldalúan kormánypárti beállítottsága miatt. Gondolva azokra is, akik már csak törik az anyanyelvüket, vagy első- második vagy éppen harmadik generációsok lévén nem is beszélik azt, ám még mindig érdeklődni az óhaza ügyi iránt, az adásokat angol nyelven is közzéteszik.

Ez a mostani egyébként az ötödik adás volt. Az elsőben Orbán március 15-i beszédét vesézte ki Radványi, a másodikban a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról szólt a felfüggesztést eredményező ülés után, a harmadik témájául a volt KGST Bank Budapestre települését választotta, a negyedikben pedig a NATO fennállásának 70., a magyar tagság 20. évfordulója kapcsán elemezte a helyzetet.