Fontos változás az ATM-eknél

HírKlikk 2019. augusztus 6. 05:00 2019. aug. 6. 05:00

A magyarok vásárlási szokása egyre inkább tolódik el a digitális megoldások felé, ezzel párhuzamosan a készpénzhasználat fokozatosan háttérbe szorul. Ezzel párhuzamosan azt tapasztalhatjuk, hogy a banki automatákon egyre gyakrabban jelenik meg a befizetéses funkció: azaz már nemcsak pénzt felvenni tudunk az ATM-ből, hanem befizetni is.

A tendencia viszonylag újszerű (bár van olyan bank, aki már 8 éve üzemeltet ilyen ATM-et), de a fejlődés gyors és folyamatos. A pontos áttekintés kedvéért a Pénzcentrum megkereste a bankokat, hogy nyilatkozzanak, az összes ATM-ük közül mennyi alkalmas befizetésre.

A Budapest Bank mindössze annyit árult el, hogy jelenleg 123 darab ATM-ük van, és elmondásuk szerint fokozatosan tervezik a befizető automaták létesítését. Így bár jelenleg még nincs ilyen automata, látható, hogy azok a bankok is tervezik ezt bevezetni, akik eddig nem tették.

CIB-nek 125 darab ATM-e van összesen, ezek közül 69-nél lehetséges a borítékos vagy az azonnali jóváírású készpénzbefizetés. Az idei évben további 21 azonnali készpénzbefizetésre alkalmas automata lesz elérhető a bank hálózatában.

A borítékos készpénzbefizetés régóta elérhetők, ezt a szolgáltatást az ügyfelek nagyszámban használják. Az azonnali jóváírású befizető ATM-et a bank csak idén június közepében vezette be, a céljuk az volt, hogy az alacsony összegű befizetések legalább 50 százaléka ezen a csatornán történjen. Elmondásuk szerint ezt a célt közvetlenül a bevezetést követően elérték, nagy terhet véve le ezzel a pénztárosok válláról.

A borítékos befizetésnél egyszerre legfeljebb 50 darab borítékot tudnak befizetni az ATM által kiadott borítékba helyezve, ez maximum 1 millió forint lehet egy tranzakcióval. Az azonnali jóváírású ATM-eknél ez a korlát 200 darab bankjegyig terjed ki, a maximum befizethető összeg pedig 3 599 000 forint. 

Az Erste több mint 400 ATM-et üzemeltet országszerte, elmondásuk szerint ők is bővítik az automatikus készpénzbefizetési szolgáltatás elérhetőségét, így ma több mint 100 ATM-nél végezhetik el az ügyfelek a befizetéseket.

A K&H Banknak országszerte 472 darab ATM-e van, ebből 216 befizetésre is alkalmas. A bankfiókok mindegyikében van készpénzbefizetésre is alkalmas ATM, de néhány bankfiókon kívüli ATM-nél is elérhető ez a szolgáltatás.

Az MKB Bank összesen 67 darab ATM-et üzemeltet az országban, ezek közül jelenleg egyik sem alkalmas készpénzbefizetésre. 

Az OTP-nek egészen elképesztően sok, közel 2000 ATM-je van országszerte, amelyekből 222 készpénz befizetésre is alkalmas - ráadásul ezek mind azonnal jóváírják a befizetést. Az OTP ügyfelei 2019 első hat hónapjában eddig több mint 235 milliárd forintot fizettek be ilyen ATM-eken keresztül, ez dupla annyi, mint 2018 első félévében.

A Takarék Csoportnak is egészen sok, 991 darab ATM-e van, ebből viszont mindössze az az 1 (egy) darab alkalmas azonnali készpénzbefizetésre (persze ez pont eggyel több, mint több más banknál). Van azonban 78 befizető ATM-ük, ahol a borítékos megoldással lehet készpénz befizetni - ebben az esetben a tranzakciót követő napon íródik jóvá az összeg a számlán.

A Takarék folyamatosan cseréli az ATM-eket a "legkorszerűbb készülékekre", így vélhetően hamarosan náluk sem egyedül fog árválkodni az az egy azonnali befizető automata.

Az UniCredit 191 ATM-et üzemeltet, amelyek közül 83-at készpénzbefizetésre is használhatnak az ügyfelek. A bank már több mint nyolc éve bevezette a szolgáltatást, és bár konkrét számokat nem írnak, válaszukban annyit elárultak, hogy az ügyfelek 2018-ban "sok tízmillárd" forintnyi készpénzt helyeztek el az ATM-ekben. 

Forrás: Pénzcentrum