Fortélyos félelem igazoltat

Föld S. Péter 2019. január 4. 05:22 2019. jan. 4. 05:22

Egy hónapon át, január 2-ától február 1-ig, fokozott rendőri ellenőrzés lesz Budapest teljes területén. A hivatalos megfogalmazás szerint a rendelkezés célja a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a rendőrök mindenféle indok nélkül bárkit igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek.

Megvalósul gyönyörű képességünk, a rendőr.

Lehet, az utóbbi idők tüntetései, az ellenzék magára találása és egyre profibbá váló együttműködése is közrejátszik abban, hogy Orbán Viktor fél. Ezért a pökhendi, lekezelő, cinikus viselkedés - minden arrogancia mögött félelem lakozik.

Rossz lehet neki. Még annál is rosszabb, mint nekünk. Nem mehet sehová egyedül, testőrök kísérik mindenhová. A klotyóra talán kiengedik, de előtte nyilván azt is átvizsgálják, hogy nem rejtőzik-e ott egy rosszban sántikáló, Soros által pénzelt illetéktelen illető. Rossz lehet ennyire hatalmasnak lenni. Olyan félelmetesnek, hogy állandóan félnie kelljen.

Mi, hétköznapi többiek, persze szintén félünk a magunk módján. Félünk, mert féltjük, amink van: családot, megélhetést, az övénél nagyságrendekkel szerényebb javainkat. De akinek a lépteit fegyveresek vigyázzák, az máshogy fél, mint a hétköznapi ember. Permanens félelemben él, a legegyszerűbb mondatokat is papírról olvassa, nehogy olyat mondjon, amit nem akart. Amiből baja lehet.

Amúgy, mindenből baja lehet: fűben, fában ellenség, minden fa mögött veszély lapul.

Akinek a háza körül fegyveresek vigyázzák az utcákat, az máshogy fél, mint a hétköznapi ember. A testőrökkel védett személy permanens félelemben él, a legegyszerűbb mondatokat is papírról olvassa, nehogy olyat mondjon, amit nem akart. Rossz lehet úgy félni, ahogyan ő fél. A mi félelmünk ugyanis elmúlik egyszer, az övé élete végéig vele marad. Az idő nekünk dolgozik: addig már fél lábon is kibírjuk.