Giorgia Meloni az emberkereskedelem elleni küzdelem erősítését sürgette Tunéziában

HírKlikk 2024. április 17. 15:20 2024. ápr. 17. 15:20

A harmadik évezred rabszolgatartói, vagyis az emberkereskedő szervezetek elleni küzdelem erősítését szorgalmazta Giorgia Meloni olasz kormányfő Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel tartott találkozóján. Kétoldalú megállapodásokat írtak alá Tuniszban szerdán.

 Giorgia Meloni hangoztatta, hogy az illegális migráció problémájának megoldásához le kell győzni a harmadik évezred rabszolgatartóit, azokat a bűnszervezeteket, amelyek jobb jövőben reménykedő embereket zsákmányolnak ki „könnyű nyereségért".

Az olasz kormányfő úgy vélte, hogy az emberkereskedelem elleni küzdelemhez a nemzetközi szervezetek és intézmények elkötelezettségére is szükség van. Kifejtette: a megoldás részét képezi, hogy Afrika belsejéből az emberek ne menjenek Tunéziába, tranzitpontként kezelve az országot az Európába való továbbjutáshoz.

Meloni kevesebb mint egy év alatt negyedik alkalommal látogatott az észak-afrikai országba. A karthágói elnöki palotában Róma képviselője stratégiai jelentőségűnek nevezte a Tunéziával való együttműködést. Köszönetet mondott Kaisz Szaíd elnöknek a tavaly júliusban a Tunézia és az Európai Bizottság között – Olaszország közvetítésével – született megállapodásért, amelynek értelmében Tunisz vállalta a partjairól Európa felé induló illegális migránsok feltartóztatását.

Utóbbi a tunéziai és az olaszországi partok közötti migráció csökkenését eredményezte – hangoztatta Giorgia Meloni. Emlékeztetett, hogy Róma és Tunisz között októberben kétoldalú megállapodás jött létre a legális bevándorlás szabályozásáról, amelynek értelmében Olaszország évente 12 ezer képzett tunéziait fogad be munkavállalás céljából.

Giorgia Melonit Matteo Piantedosi belügyminiszter, Anna Maria Bernini, az egyetemi és kutatási tevékenységért felelős miniszter és Edmondo Cirielli helyettes külügyminiszter kísérte el.

Újabb három megállapodást írtak alá: Olaszország közvetlen támogatást nyújt a tunéziai energetikai ágazatnak a megújuló források bővítése és az energetikai hatékonyság növelése érdekében, újabb hitelkonstrukcióval segíti az észak-afrikai ország kis- és középvállalkozásait, továbbá megállapodást kötöttek az egyetemek közötti, valamint a felsőfokú képzési együttműködésről.

Olaszország az első számú kereskedelmi beszállítója Tunéziának, a második legnagyobb felvásárlópiacot képviseli az ország számára, ahol kilencszáz olasz vállalkozás tevékenykedik. A két országot az épülő ELMED tenger alatti energetikai folyosó is szorosan egymáshoz köti.

Giorgia Meloni bejelentette, hogy a következő hetekben újabb megállapodásokat írnak alá. Az olasz miniszterelnök Tuniszból egyenesen Brüsszelbe utazott tovább az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos informális találkozójára.

Forrás: MTI