Golyóálló leplekkel védhetik Ádert

HírKlikk 2019. augusztus 1. 10:09 2019. aug. 1. 10:09

Budaörsi ikerházat, limuzin osztályú Audi A3-asokat, de húsz lövedékálló lepelt is beszereztek a rendőrök több mint 8 milliárd forintért.

A Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyik nyilvános szerződéslistáján vette észre, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közel 75 millió forintért vásárolt ingatlant Budaörs egyik felkapottabb városrészében, a Szalonka utcában, a tulajdonjogokat pedig az ORFK gyakorolja.

A lapnak nyilatkozó utcabéli asszony szerint „valami rendőri középvezető költözik ide vidékről.” A költözködés óta állandó vendégek az utcában a járőrautók, napi szinten jönnek-mennek a rendőrségi Škoda Superb-k.

Az említett szerződéslista tételei szerint a Készenléti Rendőrség újabb nagy autóbeszerzésre is készül, a beszállító pedig nem meglepő módon ezúttal is az állami beszerzéseken rendszeresen taroló Porsche Hungária Kft. lesz. 

A rendőrség idén április és november között 450 Škoda Octaviát vásárolna, további 450 darabot pedig 2019 és 2024 között lízingelne a Porsche Hungáriától és a Porsche Lízing Szolgáltató Kft.-től. Mindkét beszerzésre ötéves szervíszolgáltatást is megrendeltek; az Octaviákért pedig öt év alatt összesen 3,89 milliárdot fizetnének. Rendeltek további száz Audi A3 Limo Basis 35 TFSI-t is, ugyanilyen megoszlásban. Utóbbi összesen 429,4 millióba kerül. 

Nem egyértelmű, hogy az új Audik és Škodák beszerzésére miért van szükség, hiszen a rendőrség már 2017-ben legalább 37 milliárd forintot költött új autókra – közöttük kétszáz Audi 3-as és több mint 1100 Škodát is vásároltak – tavaly pedig újabb 526 jármű került az állományba.

A lista valószínűleg legérdekesebb eleme a 12, 2 millió forintért vásárolt 20 darab lövedékálló lepel, amit augusztus közepéig szállíthat le az ezzel megbízott, az árut külföldről importáló Tactical Kft. Ez olyan, a megrendelő igényei szerint szabott rugalmas lepelféle, ami 9 milliméteres lövedék és gránáttámadás ellen is megvédi hordozóját. A lepelt köpenyként is lehet viselni, de általánosabb, hogy egyfajta ruganyos falként használják kiemelt személyek védelménél.

Mivel az Áder János védelmét ellátó  Köztársasági Elnöki Őrség (KEŐ) is a készenlétiekhez tartozik, valószínűsíthető, hogy az elnök testőrgárdája is kap a golyóálló szövetből. A biztonság azonban sokba kerül – a rendőrség darabonként 612 ezer forintot fizet a leplekért – ráadásul az árucikk élettartama is korlátozott, 5-10 évenként újat kell venni belőlük.

A beszerzések sora pedig itt nem ér véget: a készenlétisek 787 millió forintos egyedi szerződést kötöttek „ESC támogatás és MS migráció” kóddal az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó WSH Kft.-vel, 2022-ig szerény 1, 9 milliárd forintért rendeltek helikoptereken használható hőkamerás kutatórendszereket a Fly4 Less Kft.-től, és a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is kapott tőlük egy 1,1 milliárdos informatikai megbízást.

Forrás: Népszava