Gulyás Gergelyt nem zavarja a forint gyengesége

HírKlikk 2019. szeptember 18. 10:31 2019. szept. 18. 10:31

Magyarország megvétózza az EU következő költségvetését a mai formájában, mert elfogadhatatlan számára, hogy politikai szempontokat vegyenek figyelembe az eszközös elosztásánál - egyebek között erről beszélt a Reuters hírügynökségnek Gulyás Gergely. „Elutasítjuk, hogy ne az életszínvonal és a fiskális eredmény számítson, ezért a mai formájában bizonyosan vétót emelnénk a költségvetés ellen. ” - mondta.

A Reuters felidézte, hogy „a nacionalista Orbán Viktor, aki hevesen fellép a bevándorlás ellen, gyakran csapott össze Brüsszellel a migráció és a demokratikus jogok kérdésében”. Gulyás kifejtette, hogy Magyarország kész elfogadni, ha megemelik a befizetést Nagy-Britannia kilépése után, vagy azt is, ha Brüsszel úgy dönt, hogy nem kárpótolja Magyarországot a brexit okozta veszteségekért, vagy a támogatásoknak a brexit okozta kiesések arányában történő csökkentését.

Gulyás szólt arról is, hogy Magyarország a maga elhatározásából nem fogja megvétózni a Nagy-Britanniának adandó halasztást. Hozzátette: a megállapodás nélküli brexit rontana Magyarország erős gazdasági növekedésén, becslések szerint azonban nem egész 0,5 százalékkal. Elmondta azt is: nincs kormánydöntés egy esetleges vétóról. „A miniszterelnöknek, mint a többi tagállam kormányfőjének jogában áll eldönteni, hogy mit tesz, ha a brexit újabb halasztására kerül sor, de kizárható, hogy Magyarország egyedül lépne”.

A forint árfolyamáról kérdésre kifejtette: mivel a háztartások devizaadósságait átváltották forintra, és Magyarország devizaadósságát jelentős mértékben csökkentették, „a forint árfolyama nincs döntő hatással a költségvetésre és a gazdaságra. Egyelőre az árfolyam nem okoz olyan inflációs nyomást, amely veszélyt jelenthetne a magyar gazdaságpolitika sikerességére, vagy erodálná a jelents béremeléseket”.

Forrás: Hírklikk