Gundel: többmilliós ajándék Orbánnak

Németh Péter 2019. január 19. 12:24 2019. jan. 19. 12:24

Értem én, persze, hogy értem a Gundel vezetésének döntését: bizonyára én is bezárnám azon a napon az éttermemet, amikor tüntetők vonulnak fel az épületem előtt. Ki tudja milyen indulatok munkálkodnak a demonstrálókban, netán még kárt is tesznek a helyiségemben, nem szólva a vendégeknek okozott kellemetlenségről.

Értem tehát a döntést, mint ahogy azt is valószínűnek tartom, hogy sem a tulajdonos, sem pedig az ügyvezetés nem gondolkodik el azon: helye volt-e belemenni a kormányzattal való csalárd együttműködésbe. Azt mondja a menedzser, hogy számukra a kabinettel kötött catering szerződés hozza vissza a veszteséget, amit el is lehet fogadni, ha mondjuk mindent transzparensen csináltak volna. De nem úgy csinálták. Titokban, egyedüli „pályázóként”, elképesztően alacsony menzaárakon. És erre hiába hozzák fel sokan ellenérvként, hogy az Országházban is hasonlóan alacsonyak a menzaárak, az még sem egy méregdrágán átalakított, a miniszterelnöki luxust látszólagos puritánsággal elfedő műemléki épületben történik.

Csak a miniszterelnök dolgozószobája négymilliárdba került, igazán elviselte volna a közvélemény, ha a Gundel árai is a normálishoz közelítenek. De most is csak a hazudozással találja magát szemben a közvélemény, az ócska mentegetőzésekkel, vagy éppen vádaskodásokkal. Két hét alatt jutottunk el odáig, hogy ma már van,aki az illetékesek közül elismeri, hogy van mit megmagyarázni, és persze odáig is, hogy a Gundel megijed a tüntetőktől.

Barátom, aki hasonló méretű menzát működtet, mint amilyet a Gundel a Karmelita kolostorban, azaz a miniszterelnök munkahelyén. Ő készített nekem egy számítást, 200 főre, vagyis annyi emberre, ahányra a Gundel főz. Azt mondta: minden bevételt felülárazott, és minden kiadást alul. Íme a táblázat:

Bevételek: 21 nap, fejenként 1200 forintért adja az ételt, 200 emberre az 5 millió negyven forintot jelent.

Kiadások: Ételre, italra, alapanyagra, ugyancsak 21 napra és 200 főre fejenként 400 forintért: az 1 millió 680 ezer forint.

Bérleti díj: 2 millió forint.

Bérköltség: 5 főre, fejenként 300 ezer forint, járulékokkal együtt  1 millió forint.

Rezsi: fűtés, világítás, takarítás, szállítás, stb  500 ezer forint.

Így szám olt az én barátom, ismétlem minden kiadást alulárazva (nettó számokat látunk a táblázatban), és minden bevétel felülkalibrálva.

Tette ezt akkor, amikor még nem látott napvilágot a hvg-nek az az információja, hogy nem 5, hanem 17 ember dolgozik a miniszterelnöki menzán. Vagyis az alacsonyabb létszám mellett is havi 140 ezer forint veszteség jött ki. Lehet mondani persze, hogy ekkora veszteség egy Gundelnek belefér, ha a másik oldalon ő viszi el a fogadásokat – olvashattuk, hogy kettőt is tartottak, száz fő részvételével a Gundel városligeti éttermében, illetve ő kapja a megbízásokat a catering szolgáltatásokra. Ám a veszteség, tizenhét emberrel már korántsem ilyen csekély, sőt, mondhatni horribilis. És akkor még nem tettük hozzá annak az öt tagú műszaki csapatnak a költségeit, akik készenlétben állnak az esetleges hibák javítására. Ha ezeket is figyelembe vesszük, a havi veszteség már több millió forint.

Most már csak az a kérdés, hogy a miniszterelnökség hogyan számolja el ezt a speciális ajándékot. Mert ez, ha jól kalkulálunk, akkor éves szinten nagyjából 25 millió forintot jelent. Lehet, hogy ez a Gundelnek belefér. Nekünk nem.