Gurmai: Kritikus az AIDS helyzet Magyarországon

HírKlikk 2018. december 1. 20:05 2018. dec. 1. 20:05

Három napja jelent meg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése az AIDS helyzetről. Miközben az Európai Unión belül csökkenő tendencia figyelhető meg, a magyarországi számok rémisztőek. A hazai HIV fertőzések 50% feletti emelkedést mutatnak az elmúlt 10 évben, ami azt jelenti, hogy évente mintegy 200-300 új hordozót regisztrálnak. A 15-24 évesek között Románia mellett Magyarországon a legmagasabb a HIV fertőzöttek száma - mondta a Hírklikknek Gurmai Zita az AIDS Világnapja kapcsán.

A szocialista képviselő szerint megdöbbentő, hogy négyezer HIV-fertőzött nem is tud betegségéről hazánkban, pedig az új hordozok ebből a körből kerülnek ki.

Hangsúlyozta: a jelenlegi kormány felelősségét nem szabad elhallgatni. Megszüntették a tűcsere programot, ami a megelőzés egyik fontos eszköze volt. Nem fogadták el az öt éve elkészült AIDS stratégiát, ráadásul három éve szünetel a Nemzeti HIV/AIDS munkacsoport működése.

A szocialista képviselő szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítani 3 fő területe: a megelőzésre, a diagnosztikára és a kezelésre. Kiemelte: a HIV-fertőzés sok esetben még ma is későn kerül felismerésre, pedig a hatékony kezelés legfontosabb feltétele a korai stádiumban felállított diagnózis.

"Legyen végre valódi, érdemi támogatása a megelőzésnek, és a legnagyobb veszélynek kitett emberek számára támogassa a TB a HIV-fertőzés megelőzésére is alkalmazható készítményeket"

- mondta Gurmai.

Forrás: Hírklikk