Gurmai Zita: Az Orbán-kormány a felelős a nélkülöző nyugdíjasok helyzetéért

HírKlikk 2019. november 6. 09:52 2019. nov. 6. 09:52

Kilenc éve önök kormányoznak, vagyis önök a felelősek a nélkülöző nyugdíjasok helyzetéért! – hívta fel a kormány figyelmét Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben.

Gurmai Zita felszólalásában a Központi Statisztikai Hivatal számaira hivatkozott, amelyek azt bizonyítják, hogy a Fidesz kilenc év alatt elszegényítette a nyugdíjasokat. A nyugdíjas jövedelmi szegénység 2010 óta 4,6 százalékról 10 százalékra, a nyugdíjas nők körében a jövedelmi szegénység pedig 5 százalékról 11,3 százalékra emelkedett. Kiemelte, hogy míg az egy főre jutó átlagos öregségi nyugdíj 2018 januárjában 129 637 forint volt, a nők öregségi nyugdíja több mint 17 ezer forinttal maradt el a férfiakétól.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a kormány az önkormányzati választást megelőzően próbálta eljátszani, hogy a nyugdíjasoknak itt minden jó. Ezt cáfolva a képviselő sorra vette, hogy szerinte miért „álszent és hazug ez a színjáték”.

Gurmai Zita szerint a valódi nyugdíjemelés helyett adott rezsiutalványokból mintegy 50 ezret meg sem kaptak a jogosultak. A kiegészítő nyugdíjemelés nem a Fidesz jósága – hívta fel a figyelmet -, hanem törvényi kötelezettség, ha a kormány által tervezett inflációról kiderül, hogy alacsonyabb a ténylegesnél.

„Márpedig önök tudatosan spórolnak a nyugdíjasokon, hisz egy évvel ezelőtt pontosan tudták, hogy alultervezik az inflációt. Vagyis önök tíz hónapon át visszatartották és használták a nyugdíjasok pénzét!” – fogalmazott a politikus, aki szerint a kormány szándékosan nyerészkedett a nyugdíjasokon, amikor visszatartotta a nekik járó emelést.

Az MSZP-s képviselő szerint a mostani, mindössze 0,7 százalékos kiegészítő emelés nem fedezi az élelmiszerek átlagosan 5,1 százalékos drágulását. Ráadásul – hívta fel a figyelmet -, jövőre ugyanígy akarnak trükközni több mint kétmillió nyugdíjas pénzével.

Gurmai Zita porhintésnek nevezte a nyugdíjprémiumot is, amivel szintén úgy büszkélkedik a Fidesz, mintha maga találta volna ki. Holott – tette hozzá -, azt a Bajnai-kormány vezette be.

A képviselő szerint a kormány legnagyobb hazugsága, amikor úgy tesz, mintha az éves nyugdíjemelés rendszere rendben lenne.

Elmondta: 2012-től törvényben rögzítették, hogy bármilyen gazdasági növekedés van, csak a tervezett infláció mértékével emelik évente a nyugdíjakat. Ez a Bajnai-kormány alatt még úgy volt, hogy minél nagyobb a GDP növekedés, annál inkább figyelembe vették a bérek növekedését is a nyugdíjak éves emelésekor.

„Az önök igazságtalan nyugdíjszámítása megkárosítja a nyugdíjasokat! Ezért mi szükségesnek tartjuk a korábbi vegyes-indexálás bevezetését! De önök ezt nem engedik!” – olvasta a kormánypárti képviselők fejére az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Szerinte a Fidesz hagyja, hogy a nyugdíjasok tömegei nyomorogjanak, kilenc év kormányzás után pedig röhejes módon még mindig visszafelé mutogatnak.

Gurmai Zita végül arra kérte a kormányt, ne hazudják megint azt, hogy az MSZP semmit nem tett a nyugdíjasokért, mert a 2005-től induló nyugdíjkorrekcióval nagyon sok régi igazságtalanságot számoltak fel. „Kilenc éve önök kormányoznak, vagyis önök a felelősek a nélkülöző nyugdíjasok helyzetéért!” – zárta felszólalását a szocialista politikus.

Forrás: Hírklikk