Gurmai Zita: Gyűlöletkeltő propaganda helyett a fogyatékkal élők segítésére kellene költeni!

HírKlikk 2019. október 29. 13:38 2019. okt. 29. 13:38

A magyar kormány a Down-szindróma által érintett családoknak sokszor az alapvető segítséget sem adja meg – mondta Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

Gurmai Zita szerint nem készítik fel a szülőket arra, hogy Down-kóros gyermeket fognak a világra hozni, ugyanis a társadalombiztosítás által támogatott tesztek pontatlanok. Sokszor olyan esetekben sem ismerik fel a kockázatot, amikor az megvan, vagy épp ellenkezőleg: egy egészséges baba esetén is elképesztően magas kockázatot jeleznek.

Ez a pontatlanság arra kényszeríti a várandós anyákat, hogy magánegészségügyi intézményekben fizessék meg azokat a szűréseket, amelyek pontos eredményt adnak. Ugyanakkor rengetegen vannak, akik nem engedhetik meg maguknak ezeket a 100-200 ezer forintba kerülő vizsgálatokat – figyelmeztetett a képviselő.

A politikus hozzátette: a gyermekek felnevelésében sem kapnak megfelelő támogatást a családok, ugyanis a kormány nem biztosítja az otthongondozási díjat a Down-szindrómás gyermeket nevelő szülők számára annak ellenére, hogy ezt a fajta ellátást az autista gyermeket nevelők például megkapják. Ezt a kettős mércét érthetetlennek tartja.

Egy Down-szindrómás gyerek legtöbbször egész napos felügyeletet igényel, ennek ellenére az állam az otthon maradó szülőt mégsem támogatja, pedig – hangsúlyozta a képviselő - ez is munka, ráadásul azok közül is az egyik legnehezebb.

Hozzátette: a Down-szindrómás gyermek fejlődése is speciális, másfajta gondoskodásra szorul, máshogy kell rá vigyázni, mint az egészséges gyermekekre. Miért hagyja ezt figyelmen kívül a kormány? – tette fel a kérdést.

A szocialista politikus szerint ha ez a kormány komolyan gondolja a „Nekünk a család az első!” szlogenjét, akkor sokkal több segítséget kellene nyújtani a Down-szindrómás gyereküket segítő családoknak.

Gurmai Zita felszólalása végén emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság nemrégiben készített jelentése szerint a fogyatékkal élők elfogadottsága Magyarországon alacsonyabb, mint Európa más országaiban, gyakrabban éri őket hátrányos megkülönböztetés. Szerinte ennek nem kellene így lennie, mert lehetne ezen változtatni szemléletformálással.

A tízmilliárdokba kerülő gyűlöletkeltő propaganda helyett a kormánynak segítséget kellene nyújtania, és akkor talán eljutunk oda, hogy a most kirekesztővé nevelt emberek a Down-szindrómás embereknek is kezet nyújtanak – jegyezte meg.

Forrás: Hírklikk