Gyárfás ügyvédje: kísérlet a bíróság befolyásolására

Németh Péter 2019. szeptember 12. 14:27 2019. szept. 12. 14:27

Előre menekül az ügyészség, amikor ilyen abszurd ajánlatokat tesz, nyilatkozta portálunknak a Gyárfás-ügyet több mint jól ismerő szakember arra a hírre reagálva, hogy Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt az ajánlatot tette Gyárfás Tamásnak, hogy ismerje el bűnösségét, és akkor tizenkét év fegyházzal maga mögött hagyhatja, hogy felbujtóként szerepe volt Fenyő János meggyilkolásában. Az előremenekülés itt azt jelenti, magyarázta a Hírklikknek a szakértő, hogy a vádhatóság pontosan tudja: nincs elegendő bizonyíték a médiavállalkozó ellen, vagyis a bíróság nyilván felmentő ítéletet fog hozni, ami az ügyészség presztízsét alaposan rombolni fogja.

A fővárosi főügyész egyébként amúgy is meglehetősen váratlanul nyilatkozott a Pesti Srácoknak, hiszen megtörtént a vádemelés, már nem az ügyészség térfelén pattog a labda. Ha az újság nem azért közölt cikket a témáról, hogy napirenden tartsa az ügyet, hanem mert ilyen irányú kérés érkezett, akkor még világosabbá válik a cél. Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás ügyvédje nem kívánta bővebben kommentálni Ibolya Tibor állításait, annyit azonban elmondott, hogy egy ilyen mondatot nem lehet másként értékelni, mint a bíróság befolyásolására tett kísérletet. „Ez egyébként nem más, mint egy egyezségi ajánlat, de miután semmilyen bűncselekményt nem követett el ügyfelem, így az ilyen javaslat is elfogadhatatlan” – fogalmazott Zamecsnik. Ennél azonban többet nem akart mondani, mint ahogy maga Gyárfás sem; a 24.hu-nak annyit mondott, hogy szemben az ügyészséggel,  ő nem kívánja az újságokon, hírportálokon keresztül megvívni a csatáját, bizonyítani az igazát.

Ezzel együtt érdemes felidézni Kovács Lajos nyilatkozatát, amelyet a Hírklikknek adott. A rendőrtiszt, aki hosszú éveken át nyomozott az ügyben, és szinte megszállottan akarta bizonyítani Gyárfás bűnösségét, kijelentette: helyes lépés volt az ügyészség részéről a vádemelés, ám a bizonyítékok nem biztos, hogy elegendőek ahhoz, hogy el is ítéljék a médiavállalkozót.  Kovácsnak ez a nyilatkozata különösen érdekes, hiszen személyében olyas valakiről van szó, aki az első pillanattól kezdve Gyárfást akarta bűnösnek látni és láttatni.

Az ügy maga egyébként egyelőre megjósolhatatlan, hogy mikorra ér véget, egyáltalán mikorra fogják kitűzni a tárgyalás megkezdését. Egyes szakemberek szerint nehezíti az előrehaladást, hogy Portik Tamás esetében, akit a vád szerint Gyárfás felkért, és aki végül Josef Rohácot  bízta meg a gyilkosságág végrehajtásával, vélhetően perújítás lesz. Ha ez bekövetkezik, akkor párhuzamosan folynának a tárgyalások, miközben egy sor kérdésben ugyanazokat a tanúkat kellene kihallgatni. A két per egyesítését ,az általunk megkérdezett szakemberek egybehangzóan kizárják, szerintük a törvény ezt nem teszi lehetővé. Ezt figyelembe véve is értékelendő a főügyész abszurd ajánlata, aki ezt a javaslatot úgy tette meg, mintha az Gyárfás Tamás számára előnyös lenne.