Gyermekek lakhatási tragédiája – az állam alig segít

HírKlikk 2019. augusztus 16. 10:50 2019. aug. 16. 10:50

Egyre több a lakhatási okokból átmeneti gondozásra szoruló gyermek (és család) Magyarországon, ám a kormány évente csak 3,5 milliárd forintot költ gyermekek és családok átmeneti otthonainak fenntartására, az ellátórendszerből való kilépéshez pedig semmilyen segítséget nem nyújt. Tavaly az átmeneti gondozásba vett gyermekek száma 7892 volt, ötszázzal több, mint 2010-ben. 55 százalékuk lakhatási okból került ebbe a helyzetbe. Ezeket az adatokat Szél Bernadettnek csak nagy küzdelem árán sikerült megszereznie az államtól.

A független országgyűlési képviselő saját blogján számolt be „adatkérési kálváriája” újabb állomásáról, ahol azonban végre adatokhoz jutott. „Az EMMI, a BM, az IM, a kormányhivatalok és a NAIH passzivitása után végre a KSH küldött adatokat arról, hogy szám szerint hány gyermek kerül az ellátórendszerbe lakhatási szegénység miatt”.

A képviselő hónapok óta próbálja megtudni, mi lesz a gyermekek sorsa ma Magyarországon a szülők lakhatási gondjai, hajléktalanná válása esetén, ám falakba ütközött, azt tudatták vele, hogy ilyen adatokat nem gyűjtenek. De kiderült, hogy ez nem igaz, a Központi Statisztikai Hivatal pedig küldött néhány adatot. Ezekből Szél a következőket bogarászta ki: 2018-ban az átmeneti gondozásba vett gyermekek száma megközelítette a 8 ezret (7892), ami 2010-hez képest 500 fős növekedést jelent.

Ezen belül gyermekek átmeneti otthonában éves szinten 309 gyermeket láttak el lakhatási okok miatt (elégtelen lakhatási körülmények, hajléktalanná válás, kríziselhelyezés), a gyermekkel együtt a szülő/knek is elhelyezést biztosító családok átmeneti otthonában pedig 4020 gyermeket, hasonló okból. Ez az összes átmeneti gondozásban részesülő gyermek 55 százaléka, vagyis minden második gyermek (és családja) kifejezetten lakhatási okok miatt került ilyen otthonba.7 gyermek került önálló helyettes szülőhöz hajléktalanná válás miatt.

A blogban megállapítja, hogy a jellemző tendencia szerint egyre több a lakhatási okokból átmeneti gondozásra szoruló gyermek (és család): miközben a 2000-es évek közepén még „csak” 3 ezer gyermeket láttak el családok átmeneti otthonában, 2015-ben közel 5 ezret. Eközben azonban a férőhelyek száma csak pár százzal nőtt. Ma 4117 férőhely van a csao-kban, az ország 163 ilyen intézményében.

A nem létező lakáspolitika válságtünete

Szél Bernadett szerint egyébként a családok átmeneti otthonai ma már egyre inkább a – nem létező – állami lakáspolitika válságtünetei. Nem átmeneti, hanem tartós lakhatási gondokkal küzdő családok kényszerülnek arra, hogy gyermekeikkel családok átmeneti otthonában kérjenek elhelyezést, hogy aztán egyik intézményből a másikba vándoroljanak.

Szakemberek szerint a bekerülők 5-10 százaléka tud csak albérletbe költözni, és önálló lakhatást biztosítani a családjának, a többség kering a rendszerben, egyik csáo-ból a másikba vándorol.

A kormány mindössze 3,5 milliárd forintot költ éves szinten gyermekek és családok átmeneti otthonainak fenntartására, miközben az ellátórendszerből való kilépéshez semmilyen segítséget nem nyújt. Sehol nincsenek azok a lakásfenntartási vagy albérlet-támogatások, azok a szociális bérlakások, amik tartós megoldást nyújtanának a gyermekes családok lakhatási problémáira – olvasható Szél Bernadett blogbejegyzésében.

Forrás: Hírklikk