Gyorsul és lassul a Föld – „szökőmásodperc” mutatja a valóban pontos időt

HírKlikk 2024. március 28. 20:00 2024. márc. 28. 20:00

A Föld felmelegedése immár mérhetően érinti annak forgását, állapította meg Duncan Agnew, a Kaliforniai Egyetem geofizikusa, mondván, „Olyan dolgok történnek, amilyeneket nem észleltünk azelőtt”.

A hagyományos időmérés ismeretesen a Föld mozgásán alapul: egy fordulata tengelye körül egy napot jelent. A tudomány világában viszont az „atomórák” jelentik az idő valóban pontos mérését, a Cézium atomjának rezgésszáma alapján. Földünk nem forog teljesen állandó sebességgel, mozgására kihat a Hold, a Nap mozgása, az óceánok áramlatai, a légkör és saját magja. Mozgását nemzetközi tudományos szervezet figyeli, vizsgálja s már a 70-es évek elején bizonyos lassulást állapítottak meg. Így született meg a szökőév mintájára a  „szökő másodperc”,  jelzendő, mennyivel lett hosszabb a nap. Így került azután 2016-ig 27 szökőmásodperc az egyetemes időszámításhoz. 

Ezt követően a lassulás megszűnt, sőt, a Föld parányival gyorsabban forog, mégpedig az éghajlatváltozás, többek között a sarkkörök jege olvadásának betudhatóan. Ennek következtében 2029-re „negatív szökőmásodperc” bevezetésére lesz szükség. Legalábbis a számítások szerint, amelyeket a klímaváltozás és más körülmények felülírhatnak. Ha valaki lebecsülné egy másodperc jelentőségét, az amerikai kutató emlékeztetett, hogy Földünk forgása ennyi idő alatt 4 futballpályányi területet fed le...