Gyurcsány korrupt disznónak nevezte Strachét

HírKlikk 2019. május 21. 07:35 2019. máj. 21. 07:35

A tartományi portálokat üzemeltető vállalkozás, Nachrichten.at a Strache-botrány nemzetközi visszhangját gyűjtötte egybe.

Manfred Weber, az FPP csúcsjelöltje azzal vádolta az európai jobboldali populistákat, hogy eladják az országukat. Kijelentette: az ausztriai fejlemények és a szélsőjobb milánói találkozója jól mutatja, hogy sok forog kockán az európai választáson.

Angela Merkel német kancellár határozott harcot hirdetett a jobboldali populizmus ellen. „Európa olyan országok egyesülése, amelyek úgy döntöttek, hogy közös értékek alapján működnek együtt. Olyan populista áramlatokkal van dolgunk, amelyek sok területen megvetik, és le akarják rombolni ezeket az értékeket. Ezekkel eltökélten szembe kell helyezkednünk” - válaszolta Zágrábban az ausztriai botránnyal kapcsolatos kérdésre. Nem foglalt állást viszont azzal kapcsolatban, hogy Sebastian Kurz kancellárnak véget kell-e vetnie az FPÖ-vel fennálló koalíciónak.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke kijelentette: a videó megmutatja, hogy a jobboldali populisták Európában, bármely országban „készek eladni hazájuk érdekeit a saját jólétükért, egy vajas kenyérért. Ezeknek az embereknek Európában nem szabad felelősségteljes pozícióba jutni”. A szélsőjobboldali német AfD nem reagált még.

Heiko Maas német külügyminiszter (SPD) Kurzot bírálta, amiért koalícióra lépett az FPÖ-vel. A Bild am Sonntagnak kijelentette: „A jobboldali populisták a szabadság ellenségei. Felelőtlenség velük közösködni”. Mindenkit felszólított, hogy határozottan foglaljon állást a jobboldali populisták ellen.  „Egyértelműen szembe kell szállnunk ezzel, hogy a jobboldali populisták ne szerezzenek még több szavazót Európában” - mondta. 

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára szintén a Welt am Sonntagnak azt mondta: „A Strache-ügy megmutatja, hogy a jobboldali populisták soha nem az emberekért folytatott politikát állítják a középpontba, hanem mindig saját magukra gondolnak. A Strachéhoz hasonlóknak nincs helye egy kormányban”.

Marine le Pen Milánóban, az európai szélsőjobboldali politikusok Matteo Salvini kampány-rendezvénye alkalmából rendezett találkozón nem kívánta kommentálni az ügyet, azzal, hogy az osztrák belügy, de annyit megjegyzett: sajátságos, hogy a két éve készült video alig néhány nappal az európai választás előtt került nyilvánosságra.

A magyar reagálások közül az összeállítás első helyen Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzését idézte, aki „korrupt disznónak” nevezte Strachét. A cikk idézte a HVG állásfoglalását is.

Forrás: Hírklikk