Gyurcsány: Orbán barátai sorra buknak el Európában

HírKlikk 2019. szeptember 6. 15:52 2019. szept. 6. 15:52

A DK elnöke szerint Boris Johnson, ha így folytatja, napokon belül bukni fog.

„A brit parlament tegnap elutasította a megegyezés nélküli brexit és az előrehozott választások tervét, amit Boris Johnson miniszterelnök, a magyar kormányfő barátja terjesztett a Ház elé. A szigetország törvényhozása ezzel újra figyelmeztette Európa ellenségeit: nem kérnek a megosztásból, a bezárkózásból, a szélsőségesek diktátumaiból”- közölte Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint „a mai huszonévesek számára már természetes, hogy egy nyitott, lehetőségekkel teli, befogadó Európában élünk. A náluk idősebb generációknak azonban mind a mai napig meghatározó élmény Magyarország uniós csatlakozásának pillanata, a közös Európa álmának beteljesülése”.

Gyurcsány úgy véli, „Orbán Viktor és Európa-ellenes barátai, Salvini, Strache és Johnson ezt az álmot próbálják meg széttörni, és elhitetni velünk, hogy a nyitottság helyett a bezárkózás, a szövetségek helyett az ellenségkeresés, az egyesült Európa helyett a nemzeti sovinizmus szolgálja az itt élő polgárok érdekeit”.

Az ellenzéki politikus szerint ennek a politikának az eredménye „ma már mindenki előtt ismert. Salvini és Strache elbuktak, Boris Johnson ha így folytatja, napokon belül bukni fog. Ahogy törvényszerűen bukni fog Orbán is, hiszen ez Magyarország és Európa érdeke”- vélekedik Gyurcsány. Hozzáteszi: a DK továbbra is kiáll az integráció jövője, az Európai Egyesült Államok eszméje mellett.

„Kiállunk a tanulás, a munka és a lakóhely megválasztásának szabadsága, a munka méltóságát biztosító európai minimálbér és a magyar családok érdekeit szolgáló európai családi pótlék bevezetése mellett. Ezzel szemben akik ezzel szemben állnak, azok törvényszerűen buknak, és nem azért mert velük szemben ilyen-olyan pártok vannak, hanem mert ott maga a nép többsége áll”- olvasható a bejegyzésben.