Ha így megy tovább, hamarosan nem lehet Szekszárdon születni

HírKlikk 2024. május 4. 17:45 2024. máj. 4. 17:45

„Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem” – írta Karinthy Frigyes az Így írtok ti! című paródiagyűjteményében Babits Mihályról. A nagyszerű humorista híres szójátéka nem biztos, hogy még sokáig kiállná az idők próbáját: a dunántúli városban ugyanis attól tartanak, hogy hamarosan megszűnik a szülészet.

Már csak két nyugdíjas orvos maradt a szekszárdi szülészeten, ügyelni pedig a környékbeli kórházakból járnak át, úgyhogy egyes hírek szerint az a veszély fenyeget, hogy be kell zárni az osztályt. Miközben a helyiek a bezárástól félnek, a kórház szerint minden flottul működik, a kormány pedig még bővítené is a szülészetet egy újabb szárnnyal. Arra viszont nem válaszoltak, hogy mikor, hol, mennyiből és miből építenék és tartanák fenn az új épületet és főleg milyen orvosokkal üzemeltetnék azt.

Szekszárdon ugyanis mindössze két nyugdíjas orvos viszi az osztályt főállásban, mellette pedig más vármegyékből jönnek át túlórázni kollégáik, hogy a szülészet működni tudjon – számolt be a helyzetről az ATV. A helyiek is tudnak erről, ám nemigen akarják elhinni, hogy 2024-ben egy vármegyei jogú város szülészet nélkül maradhat. 

„Az a hír járja itt a városban, hogy bezár a szülészet, mert kettő orvos maradt, és hát tudjuk, halljuk – és gondolom, akik oda járnak, ők tapasztalják is” – nyilatkozta az egyik járókelő az ATV-nek. „Tudjuk, hogy nagyon nagy gondok vannak a szülészettel és a kórház több területén is” – mondta Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd ellenzéki polgármesterjelöltje. Mikor megtudta, hogy bezárhat az osztály, meg sem lepődött, hiszen mindössze két orvos van a szülészeten, egyikük már bőven túllépte a nyugdíjkorhatárt, a másikuk épphogy elérte azt. Az ügyeletet más kórházakból érkező helyettesekkel tudják csak megoldani, azt is nagy nehezen.

Forrás: atv.hu