Ha kell, akkor jogellenesen is sztrájkolnak a pedagógusok

HírKlikk 2019. április 23. 06:03 2019. ápr. 23. 06:03

Sztrájkolhatnak májusban a pedagógusok, a munkabeszüntetést egynaposra tervezik, de az időpont még nem nyilvános.

A megmozdulást a PDSZ meg fogja hirdetni az ágazatban – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak. Az elnök hangsúlyozta: nem figyelmeztető sztrájk lesz, hanem rendes, minimum egynapos, bár nem biztos benne, hogy a kijelöl napra jogszerű megmozdulást tudnak szervezni, de az érdekvédelmi szervezet nem mond le arról, hogy "ezt a lehetőséget meg tudja teremteni azok számára, akik úgy érzik, hogy az oktatásban ennek a tiltakozási formának is helyet kell adni".

A szakszervezet korábban csatlakozni kívánt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által szervezett megmozduláshoz, ám ott a fenntartó végül ezt megtiltotta. Erre a minisztériumból adtak utasítást, melyet a Klebelsberg Központ továbbított a munkáltatóknak – mondta Szűcs Tamás, hozzátéve: ennek jogellenességét a bíróság is kimondta.

Az elnök szerint érdekes, hogy ha jogszerűtlen sztrájkot szervez egy szakszervezet, súlyos szankciókra számíthat, a halatom azonban minden következmény nélkül beavatkozhat.

A kormánnyal folytatott tárgyalások alapján kiderült, hogy a szakszervezet sztrájkköveteléseire érdemi választ nem tudnak adni – jelentette ki Szűcs Tamás. A legfontosabb tételek a sztrájktörvény megváltoztatása, a pedagógusi illetmények minimálbérhez kötése, a nem pedagógus bértábla szerinti dolgozók béremelése, a kötelező óraszám 2013-as szintre történő visszaállítása, illetve a túlórák megfizetése.

A PDSZ elnöke elmondta: a szervezeten belül nőtt a sztrájkkedv az utóbbi hónapokban, azonban a pedagógus társadalomban még mindig alacsony az ellenállási hajlandóság. Több tízezren várnak mégis egy határozott megmozdulást a szakszervezetektől – tette hozzá a PDSZ elnöke.

Forrás: InfoRádió